İmamoğlu, hakkında siyasi yasak istenen davaya ilişkin konuştu: Adalet bir nefestir, 85 milyona gerekir

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu "Yargıçlar, savcılar için de hukuk gereklidir, adalet ihtiyaçtır" diye konuştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yargıtay'ın CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkındaki cezaları onaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Mahkemenin değil, siyasi iradenin kararı. Bu irade de bir avuç insan. Bu hukuksuz kararlardan da tek korunan grup. Herkes bu hukuksuzluğun tehdidi altında" ifadelerini kullanan İmamoğlu şöyle devam etti:

Herkes bu tür kararlarla karşı karşıya kalabilir. Bir tek o bir avuç insan hariç. Bu bir avuç insanın odağında İstanbul'un olduğunu, CHP'nin olduğunun da farkındayız. Çünkü onların işine gelmeyen, bu ülkede eşitliğe, özgürlüğe, demokrasinin varlığına dair bir mücadelenin neferleri olduğumuzun farkındalar onun için istemiyorlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yargıçlar, savcılar için de hukuk gereklidir"

İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle 4 yıl 1 ay hapis istemi ile yargılandığı davada kendisi hakkında da siyasi yasak talep edildiği hatırlatılarak "Siz böyle bir sonuç bekliyor musunuz Haziran'daki davayla alakalı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Hepimizin beklentisi hukuka uygun, adaletin karşılık bulduğu mahkemelerin karar verdiği bir sürecin varlığı. Ben bu umudu besliyorum, beslemek istiyorum. Adalet bir nefestir, 85 milyona gerekir. O kararı veren mahkemede bulunan yargıçlar, savcılar için de hukuk gereklidir, adalet ihtiyaçtır. Ben o ihtiyacımızı karşılayan kararların çıkmasını isteyen bir vatandaşım her şeyden önce. Umut ederim öyle olur.   

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ne katılmak için Fransa'ya giden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu için isim vermeden "Avrupa’ya giderek Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek" açıklaması yapmıştı.

İmamoğlu da kendisine bu ifadelerin sorulması üzerine "31 Mart seçimini iptal ettirenler ahmaktır" diye konuşmuştu.

İmamoğlu: Bana kullanılan bu 'ahmak' kelimesine karşılık olarak kullanılmış bir kelimedir ve muhatabı da Sayın İçişleri Bakanı'dır

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu daha önce konuya ilişkin mahkemede verdiği savunmada davaya konu basın açıklamasında verdiği demeci, kendisine yöneltilen bir soru üzerine verdiğini söylemişti.

Sözkonusu sorunun temelinin de İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarında kullandığı bir kelime üzerine olduğunu kaydeden İmamoğlu, "Öncelikle burada verilen demeç bir soru üzerine verilen demeçtir. Sorunun temelinde İçişleri Bakanı'nın şahsıma yönelik açıklamalarında 'Ahmak' kelimesini kullanmasıdır. Söz konusu cevabım bu sorunun üzerine olmuştur. Dolayısıyla bana kullanılan bu 'ahmak' kelimesine karşılık olarak kullanılmış bir kelimedir ve muhatabı da Sayın İçişleri Bakanı'dır. Dolayısıyla asla YSK'yı veya üyelerini herhangi birisini muhatap olarak böyle bir beyanda bulunmadım" ifadelerini kullanmıştı.

Hiçbir zaman mahkeme heyetlerine yönelik olumsuz muhataplığının olmadığı savunan İmamoğlu, "Seçimin iptal etmesine yönelik bütün siyasi aktörler, hükümeti temsil eden siyasi kimlikler ve herkes bu konuda beyanda bulundular. YSK'nın ne yaptığı ya da ne kararlar verdiği benim sözümün muhatabı değildir. Benim irademi kendi ifadem tanımlar. İptal edenler ibaresinden ettirenleri kastettim. YSK üyelerini kastetmedim" diye konuşmuştu.

İddianameden

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, YSK Başkanlığı tarafından yapılan suç duyurusu dilekçesinde, 31 Mart 2019'da gerçekleştirilen İBB Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs'ta iptal edildiği, yenilenen seçimde Belediye Başkanı olarak seçilen Ekrem İmamoğlu'nun 4 Kasım 2019'daki basın açıklamasında kurul üyelerine hakaret içeren beyanda bulunduğu belirtiliyordu.

İddianamede, İBB Başkanlığı seçiminin 6 Mayıs 2019'da YKS tarafından iptal edildiği nazara alındığında, söylemin kamu görevlisi olan ve kurul halinde çalışan mağdurlara yönelik olduğu hususunda tereddüt bulunmadığı kaydedilerek, "Her ne kadar şüphelinin suç tarihi itibarıyla İBB Başkanı olarak görevini yapmakta olduğu görülse de soruşturma konusu eylemin şüphelinin kişisel suçu olarak değerlendirilmesinde zaruret bulunmaktadır." ifadesi yer alıyordu.

Bu kanaatin yüksek yargı içtihatlarıyla da desteklendiği aktarılan iddianamede, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre Ekrem İmamoğlu'nun üzerine atılı suçu işlediği ve kamu davası açılması için gereken yeterli şüphe seviyesine ulaşıldığı anlatılıyordu.

İddianamede, bu kapsamda Ekrem İmamoğlu'nun o dönem YSK Başkanı olan Sadi Güven ile 10 YSK üyesine yönelik zincirleme şekilde "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçunu işlediği iddiasıyla 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyordu.

 

 

 

Halk TV, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU