2 yıldır karanlıkta yaşayan aile: Çaresizliğin ne olduğunu bilmez misiniz?

Ülke genelinde borcunu ödeyemediği için elektrikleri kesilen abone sayısı her geçen gün artıyor. 54 bin TL'yi bulan borcun ardından elektrikleri kesilen Atalay ailesi, 2 yıldır karanlıkta yaşıyor

Fatura borcunu ödeyemeyen hanelerdeki elektriklerin kesilmesi son dönemlerin çokça tartışılan konuları arasında yer alıyor.

Artan maliyetler ve faturalara gelen zamlardan sonra artış gösteren kesintiler önemli mağduriyetlere yol açıyor.

Çoğu icralık olan aileler fatura tutarlarına ek olarak icra masraflarını da ödemek zorunda kalıyor.

Borcu ödeyemeyen, bu yüzden uzun süredir karanlıkta yaşayan ailelerin sayısı oldukça fazla. 

Borcunu ödeyemediği için elektrikleri kesilen ve devamında icralık olan ailelerden biri de Van'da yaşayan Atalay ailesi.
 

4.jpg
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Düzenli olarak kalmadıkları eve ait elektrik borcunu ödeyemedi, 2 yıldır karanlıkta 

İpekyolu İlçesine bağlı Bostaniçi Mahallesi'nde abisiyle beraber 7 yıl önce inşaatını tamamladığı iki katlı evin ikinci katına yerleşen Mustafa Atalay, eşinin hastalanması ile beraber birkaç ay kaldığı evden ayrılmak zorunda kaldı.

Daha sonra anksiyete bozukluğu tedavisi gören eşinin tedavisi nedeniyle düzenli olarak yaşamadıkları evlerine ait borçların birikmesi sonucu 2019 yılının sonlarına doğru Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) tarafından elektrikleri kesildi.

İki yılı aşkın bir süredir karanlığa mahkum edilen ailenin borçlandığı rakam ise 54 bin TL.
 

1.jpg
2 yıldır evlerine elektrik verilmeyen tekstil işçisi Mustafa Atalay / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kentteki bir tekstilde çalışan ve 3 çocuk babası olan Mustafa Atalay, zar zor geçimlerini yaptıklarını ve bu borcu ödemesinin mümkün olmadığını dile getirdi. 

Mustafa Atalay, şunları söyledi:

TEDAŞ 54 Bin TL elektrik cezası kesmiş ve elektriğimiz 2 senedir kapalı. 7 sene önce evimize taşındık sonra eşim hastalandı. Ya hastanelerde ya da eşimin ailesinde kalıyorduk. Doğru dürüst evde kalmıyorduk. Evde değildik ki kullanalım. O süre içinde habire faturalar gelmiş ve 2 yıldır da elektrik verilmiyor. Şu an icra başlatılmış ve dört ayrı avukat bu dosyayı takip ediyor.


"Cebimde 1 TL yokken nasıl ödeyeyim?"

Karanlıkta yaşadıkları iki yıllık süreçte birçok kuruma başvurduklarını söyleyen Atalay, "Bize borcun hepsini aynı anda kapatmamız gerektiğini söylediler ama bunu yapmamız mümkün değil. İndirim yapmıyorlar veya taksite çevirmiyorlar. Her gittiğimde borç kağıdını gösteriyorlar gidip ödeyeceksin diyorlar. İcra Dairesi'ne gittiğimde onlar da aynı şeyi söylüyorlar" diye konuştu.

Geçimlerini zar zor sağladıklarını sözlerine ekleyen Atalay, "Cebimde 1 TL yokken fatura borcunu nasıl ödeyeyim?" ifadelerini kullandı. 


2 bin TL olan maaşının bin TL'si kesiliyor

Maaşının yarısının icra kararından dolayı kesildiğini dillendiren Atalay, "Bunu ödemek gibi bir şansım yok. Tekstilde çalışıyorum. 2 bin TL maaş alıyorum ve bunun bin TL'si icra TEDAŞ'ın verdiği icradan dolayı kesiliyor. Bin TL kime yeter ki bu devirde? Üç çocuğum var. Eşim zaten hasta. Çoğu gün, aç karınla hastane önlerinde kalıyordum. Nasıl ödeyebilirdim ki? Değil fatura; evi yaksalardı da ödeyecek durumda değildim. Çaresizliğin ne olduğunu bilmez misiniz?" şeklinde konuştu.

"Zar zor geçimimizi sağlayabiliyoruz. Kimse elini uzatmıyor. Hayırseverlerden yardım bekliyoruz bu yüzden. İlgili kurumların bu sorunu çözmemiz için destek vermesini istiyoruz" çağrısıyla konuşmasına devam eden Atalay, karanlıktan kurtulmak istediğini  sözlerine ekledi. 
 

2.JPG
Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kesintiler eşinin hastalığını nüksettiriyor 

Eşinin 8 yıldır anksiyete bozukluğu tedavisi gördüğünü aktaran Atalay karanlıkta yaşıyor olmasının hastalığı nüksettirdiğini belirtti:

Eşim 8 sene önce psikiyatri tedavisi görmeye başladı. Birçok hastaneye götürdük hiçbir tedavisi olmadı ama son zamanlarda kendini baya toparlamıştı. Ama elektriklerin kesilmesinden dolayı her geçen gün kötüye gidiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Maddi durum iyi olsaydı, böyle karanlıkta kalmasaydık belki de şu an tamamen kurtulmuştu. Eşimin hastalığı olmasaydı çıkıp bir yerlerde çalışırdım ancak şu an evden de ayrılamıyorum.


Okula giden oğlu Enes: TV izleyemiyor, ders çalışamıyorum 

Atalay'ın eşi kadar çocukları da zor günler geçiriyor kesintiler karşısında.

Karanlıkta yaşamaya alışamayan çocuklar akşamları genelde alt kattaki amcalarında geçiriyor zamanlarını.
 

3.jpg
Atalay'ın birinci sınıfa giden oğlu Enes, kesintilerden dolayı akşamları ders çalışamadığını / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Atalay'ın büyük oğlu Enes ise televizyon izleyememekten ve akşamları ders çalışamamaktan şikâyetçi.

Enes, şunları söyledi:

Elektrik kapalı olmasından dolayı TV izleyemiyorum ve akşamları ders çalışamıyorum. Sabah çalışıyorum genelde. Genelde amcama gidiyoruz. Açılsın istiyoruz elektriklerin.


Çocukların durumdan olumsuz etkilendiğini belirten Mustafa Atalay, eşinin hastalandığı zamanlarda akrabalarının çocuklarına baktığını dile getirdi.

Atalay ayrıca, karanlıkta kızının defalarca merdivenlerden düşüp yaralandığını söyledi.  

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU