İsrail istihbaratı Abbas'ın ölüm senaryosunu ele almak için iki askeri plan hazırladı

İktidardaki güç kollarını zorla ele geçirme girişimlerini bekliyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Filistin halkının mirasını koruduğu için Maha Cureys es-Sekka'ya Filistin Devleti Madalyası verirken. Fotoğraf: WAFA

Şarku’l Avsat’ın İbranice yayın yapan Yedioth Ahronoth gazetesinden aktardığı habere göre, İsrail'deki Genel İstihbarat Teşkilatı (Şin Bet) 2018'den bu yana, İsrail sokağında çok fazla tartışılan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın (Ebu Mazen) ölüm senaryosunu ele almak için iki askeri plan hazırladı.

Haberde biri ‘Güneş Tutulması’, ikincisi ‘Taht Oyunları’ olarak adlandırılan iki planın, Filistin Devlet Başkanı’nın yokluğunda İsrail'in güvenlik ve siyasette nasıl hareket edeceğini ayrıntılı olarak planlandığı belirtiliyor. ‘Güneş Tutulması’ planında Filistin Devlet Başkanı'nın ‘ölümünü’ takip eden saatler ele alınıyor. İşgal güçlerinin Batı Şeria yollarında konuşlandırılmasını, merkezi kavşakların kontrolünü ve trafiğin İsrail polisi tarafından yönetilmesini içeriyor. Haberde, “İsrail güçleri ile Filistin vatandaşları arasında beklenen gerginlik nedeniyle, istihbarat senaryosu, beklenen çatışmaların patlak vermesiyle yüzleşmek için büyük polis kuvvetlerinin ve İsrail ordusunun konuşlandırılmasını gerektiriyor” ifadelerine yer verildi. Söz konusu plana göre bu sırada Filistinli silahlı kişiler İsrail güçlerine ateş açıp, molotof kokteyli ve taş atıyor. Yerleşimciler Batı Şeria yollarındaki savaş alanlarına giriyor. Plan, yerleşimcilerin olay bölgelerinden uzaklaştırılması için askeri emirler içeriyor. ‘Güneş tutulması’ planı, İsrail polisi ve ordu güçlerinin Filistin Devlet Başkanı'nın tabutuna kadar eşlik etme olasılığını ele alıyor. Bu bağlamda senaryolardan biri, Devlet Başkanı’nın Ürdün'deki bir hastaneye nakledilmesi ve orada ölmesinden bahsediyor. İşgal planına göre bu durumda İsrail polisi, tabutu Ramallah'a taşıyacak olan konvoya Allenby Köprüsü üzerinden ve oradan da işgal güçleri Ramallah girişindeki askeri kontrol noktasına kadar eşlik edecek.

İşgal devletinin ikinci planı, ‘Taht Oyunları’na gelince, bu plan da Filistin Devlet Başkanı’nın gömülmesinden sonra başka bir Filistinli liderin göreve gelmesine kadar geçen süreyi ele alıyor. Gazeteye göre, İsrail polisi ve istihbaratının tahminleri, silahlı Filistinli örgüt ve grupların hükümeti ele geçirmeye çalışacağını gösteriyor. Bu, yollardaki harekete doğrudan yansıyacaktır. Polis, yerleşimcilerin güvenlik duygusuna yansıyacak bir çatışma bekliyor. Polis, Psagot ve Beit El yerleşimlerinin Filistinlilerin ateş açma ve taş atma olaylarının odak noktası olacağını tahmin ediyor.

İşgal planındaki senaryolardan birine göre cenazeye katılacak binlerce Filistinlinin güzergahlarında yerleşimcilerin bulunmasından endişe duyuluyor. Bu nedenle, askeri düzen, herhangi bir isyan ve İsraillileri hedef alma girişimlerine yanıt vermek için kavşakta konuşlandırılacak kuvvetlerin bir araya getirilmesinin ayrıntılarıyla ilgilenilmesi planlanıyor.

Gazete, iki plan hakkında bilgi sahibi olan üst düzey bir İsrailli polis memuru, Doğu Kudüs'teki Ma'ale Adumim yerleşimindeki polis karakolu ve Ramallah bölgesindeki ‘Binyamin’ yerleşim kompleksi de dahil olmak üzere Batı Şeria'daki polis karakollarının komutanları, iki plandaki askeri emirlerden tamamen habersiz olduğunu söyledi. Memur, “Ebu Mazen genç değil, sağlığı da iyi değil. Emirleri bilmemeleri, 2018'den beri bu alanda çok sayıda memur değiştirilse de prova yapılmaması polisin yetersizliğinin bir göstergesidir. Bu olay meydana geldiğinde ilgili görevlilerin buna hiçbir zaman hazırlıklı olmayacağı açıktır” şeklinde konuştu.
 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU