Galaksimizin merkezindeki kara delik ilk kez görüntülendi

Güneş’in kütlesinin 4 milyon katı büyüklüğündeki dev kara delik yaklaşık 26 bin ışık yılı uzaklıkta

Sagittarius A*'nın varlığı 1974'te keşfedilmişti (Olay Ufku Teleskobu Projesi)

Avrupa Güney Gözlemevi'nden (ESO) ve Olay Ufku Teleskobu Projesi'nden gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'yle ilgili büyük bir keşfi duyurmak için bugün TSİ 16.00'da etkinlik düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Gözlemevinin internet sitesinden ve YouTube kanalından canlı yayımlanacağı belirtilen etkinliğin, galaksinin merkezindeki süper kütleli kara delikle ilgili olacağı tahmin ediliyordu.

Etkinliğin başlamasıyla bu tahminler doğrulandı ve gökbilimciler Sagittarius A* adlı bu kara deliğin ilk fotoğrafını yayımladı.
 

 

Güneş'in kütlesinin 4 milyon katı büyüklüğündeki dev kara delik yaklaşık 26 bin ışık yılı uzaklıkta.

Fotoğrafta dev kozmik cismin, güçlü çekim kuvvetine kapılarak hızlanan aşırı sıcak gazdan gelen ışıkla çevrildiği görülüyor. Bu çembere yığılma diski adı veriliyor.

Parlak diskin ortasındaki karanlık bölge de kara deliğin merkezini gösteriyor.

ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen etkinlikte şimdiye kadarki ilk kara delik fotoğrafını 2019'da kaydetmeyi başaran astronomlar da yer aldı.

Kara deliklerin varlığı yıllardır biliniyor. Ama bunların çekim kuvvetinden hiçbir madde kaçamadığı için kara delikleri gözlemlemek 2019'a kadar mümkün olmamıştı.

O yıl gökbilimciler, Virgo galaksi kümesindeki M87 galaksisinin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliği görüntülemeyi başarmıştı.

 

Independent Türkçe, BBC

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU