Mesud Barzani: Kerkük’ün Kürt kimliği pazarlık konusu olamaz

Eski Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, Kerkük’ün Kürdistani kimliğiyle ilgili geçmişte olduğu gibi bugün de aynı fikirde olduklarını ve bundan geri adım atmalarının söz konusu olmayacağını söyledi

Eski Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani / Fotoğraf: Independent Türkçe

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) eski başkanı Mesud Barzani, Kerkük’ün durumu ile ilgili resmi hesabından yazılı açıklama yaptı. Barzani “Kerkük sorunu sadece iki parti arasındaki bir siyasi sorun yahut bazı taraflar arasındaki siyasi bir çekişme değildir. Esasında Kerkük sorunu tarihi, siyasi ve eski olduğu gibi aynı zamanda çok boyutlu ve büyük bir sorundur” dedi.

“Taraflar kendi aralarında anlaşmalı”

Barzani, kentte yaşanan “olağanüstü” durum nedeniyle Kerkük’teki güvenlik ve idari durumun normalleştirilmesi, halka hizmet ulaştırılması ve tüm sorunların çözümü için ilk başta Kürt tarafların kendi aralarında anlaşmasını desteklediklerini ifade etti.

Kerkük sorununun diyalog yolu ile çözülmesine vurgu yapan Barzani, “Bununla birlikte Kerkük sorunu, valilik meselesi ile birlikte, Erbil ve Bağdat arasında çözülmeli ve ortaya çıkacak olan sonuç Kerkük’teki tüm tarafların onayı temelinde olmalıdır” açıklamasında bulundu.

“Kerkük birlikte yaşam örneği olmalı”

Erbil-Bağdat arasında oluşan olumlu atmosferin iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Barzani, devamında şunları söyledi:

“Şimdi Erbil ile Bağdat ilişkileri açısından olumlu bir hava oluşmuştur. Bu olumlu atmosferden yararlanılarak Kerkük’teki güvenlik ve idari sorunlar çözüme kavuşturulabilir, anayasa çerçevesinde Kerkük’teki durum normalleştirilebilir. Çünkü Kerkük’teki mevcut durum artık bu şekilde sürdürülemez. Daha önce olduğu gibi bugün de Kerkük’ün Kürdistanilik kimliği üzerinde hiçbir pazarlık yapmıyoruz. Kerkük birlikte yaşam örneği olmalı, kentte yaşayan tüm ulus, inanış ve bileşenler barış, kardeşlik ve beraberlik temelinde birlikte yaşamalıdır.”

Önceki gün Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük Valiliği’ne Tayip Cebar’ın Kardeşlik Listesi’nden aday gösterilmesi konusunda anlaşmıştı.

16 Ekim 2017 Kerkük saldırısından sonra dönemin Irak Başbakanı Haydar Abadi, Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’i görevden almış, yerine Vali Yardımcısı Rakan Cuburi’yi vekaleten atamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU