CNN: Rus askerleri iki sivili öldürüp işyerini yağmaladı

"Bu kesinlikle bir savaş suçu"

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in yakınında silahsız iki sivilin arkalarından vurulduğu anlar ortaya çıktı.

Güvenlik kamerasına yansıyan görüntüleri ele geçiren CNN International, askerlerin üniforması ve 16 Mart'ta gerçekleşen olayda o dönem bölgeyi kimin kontrol ettiğinden yola çıkarak, askerlerin Rus ordusuna mensup olduğunu yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün geçilen habere göre kurbanlardan biri, saldırının gerçekleştiği araç satış bayisinin sahibi. Ailesi, kurbanın adının açıklanmasını istemedi.

Diğeriyse bayide bekçilik yapan 68 yaşındaki Leonid Oleksiyoviç Plyats.

Rusya'nın Kiev'e yönelik saldırılarının ilk zamanlarında gerçekleşen olaya ait görüntülerde 5 askerin işyerine gelip içeri girdiği görülüyor. Bayi sahibi ellerini kaldırarak askerlerin yanına yaklaşıyor. Askerler bu kişinin üstünü ararken daha sonra gelen Plyats'a da aynı işlem uygulanıyor.

Grupla konuşan ikili arkalarını dönüp yürürken en az iki asker ateş açıp işyeri sahibiyle bekçiyi vuruyor.

Askerler bunun ardından zırhlarını çıkararak işyerini yağmalıyor.

Bu sırada hâlâ hayata olan Plyats, ayağa kalkıp kulübesine geri dönüyor ve Rus kuvvetleriyle mücadele etmek için bölgede kalan silahlı sivillerle temasa geçiyor.

Adını vermek istemeyen silahlı sivillerin başındaki kişi, haber kuruluşuna yaptığı açıklamada bekçiyi kurtarmak için askerle çatıştıklarını söyledi. Ancak ekip Plyats'a ulaşsa da bekçi hayatını kaybetti. Habere göre Rus ordusuna karşı koyamayan siviller daha sonra geri çekildi.

Rusların yaklaştığını söyleyerek uyardıklarını ancak ikilinin ayrılmak istemediklerini belirten sivil komutan, yaşananların Rus birliklerine karşı nefret uyandırdığını belirtti:

Bu kesinlikle bir savaş suçu. Onlara ulaşma ve yakalama ihtimali varsa bence idam cezasını hak ediyorlar.

Plyats'ın kızı Yulia Plyats, "Onlar cellat. Korkunç çünkü babam bir sivildi, 68 yaşındaydı, barışçıl ve silahsız bir adamdı" diye konuştu. Plyats sözlerini şöyle sürdürdü:

Yargılanmaları gerekiyor. Uluslararası bir mahkeme olmasını ümit ediyorum. Umarım sadece Ukrayna değil, bütün dünya suçlarını öğrenir.

CNN International, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yorum talep ettiklerini ancak yanıt alamadıklarını bildirdi. Ukrayna'daki üst düzey bir savcıysa, görüntüleri izlediklerini ve olayın savaş suçu olarak soruşturulduğunu duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 78. gününe girildi. Birleşmiş Milletler tarafından dün yapılan açıklamada, savaşta en az 3 bin 496 sivilin öldürüldüğü kaydedildi.

 

Independent Türkçe, CNN International, Birleşmiş Milletler

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU