İngilizler Atatürk’ü nasıl öldürmek istedi?

Tarihçi yazar Ümit Doğan, sosyal medya hesabından İngilizlerin Atatürk’e birkaç defa suikast düzenlemek istediğini yazdı

İngilizler Mustafa Kemal Atatürk'ü öldürmek istedi mi? / Fotoğraf: AA

2012'de İngiltere'deki Londra Ulusal Müzesi "Britanya'nın en büyük düşman komutanı kimdir?" diye bir anket düzenledi. 

Anketin amacı ülkeye en çok zarar veren komutanı belirlemekti.

Listedeki 20 komutandan finale kalan beş isimden biri de Mustafa Kemal'di.

Bir de “Atatürk İngilizlerle anlaşıp Osmanlıyı yıktı, Cumhuriyeti ilan etti" iddiası var.

Hatta 1921 senesinin Haziran ayında İngiliz General Harrington'ın İstanbul'dan İnebolu'ya hediye olarak bir miktar cephane gönderdiği, bunun bir nevi uzlaşma girişimi olduğu da kimi tarihçiler tarafından öne sürülüyor.

Tarihçi yazar Ümit Doğan'a göre ise bu iddiaları anlamak için İngilizlerin milli mücadele döneminde Atatürk ile olan ilişkilerini incelemek gerekiyor.

Doğan, İngilizlerin Atatürk’e birkaç defa suikast düzenlemek istediğini belirtiyor.

İngilizlerin Cumhuriyetin ilanından önce Atatürk’e olan desteği konu alan Doğan Twitter hesabında “Mesela İngilizlerin Bandırma vapurunu batırma girişimini hepimiz biliriz. Mustafa Sagir'i isimli casusu Atatürk'ü öldürmek üzere gönderdiklerini de. Peki ya bilmediklerimiz?" diye yazdı.

Doğan belgesi ile yaptığı paylaşımda, İngilizlerin İstanbul’a dönmeyen Atatürk’ü Erzurum’da öldürmek için Sofi Ziya ve Ahmet Nuri ile birlikte yirmi kişiyi görevlendirdiklerini yazdı.

“İngilizler Mayıs 1920’de Atatürk’ü öldürmek için hain bir plan yaptı” diyen Doğan, Atatürk’e atılacak her bir kurşunun fiyatı belirlendiğini yazdı. 

Doğan paylaşımında, “Atatürk ve arkadaşlarına suikast hazırlığında olan İngilizler dışında tüm itilaf hükümetleri yer aldı” dedi.

“Atatürk İngilizlere yakındı, onu Samsun’a ben gönderdim” diyen İngiliz subay Bennett Atatürk’ü öldürmekle görevlendirildiği yazan Doğan, “Atatürk'ü öldürmek üzere Anadolu'ya geçeceği belirlenen İngiliz subayı Bennett'ın eşkali ilgili yerlere bildirilip dikkatli olunması isteniyor” bilgisini paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğan, “İngilizlerle işbirliği içinde olan Atatürk değil, Vahdettin’dir” diye yazdı.  

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU