Çevreci turne için Finlandiyalı biyoyakıt firmasıyla anlaşan Coldplay'e "yeşil yıkama" eleştirisi

"Neste, itibarını temizlemek için Coldplay'i sinsice kullanıyor"

Coldplay, 18 Mart'ta başlayan ve 29 Ekim'de sonlanması planlanan turnesinde, bir önceki turnesine kıyasla karbon emisyonunu yüzde 50 azaltmayı hedeflediğini açıklamıştı (AFP)

Britanyalı ünlü müzik grubu Coldplay, Finlandiyalı bir biyoyakıt şirketiyle anlaştığı için "yeşil yıkama"yla eleştirildi.

Coldplay, geçen yıl çıkarttığı Music of the Spheres albümü için çıktığı turnesinde karbon salımını azaltmak amacıyla 5 Mayıs'ta Neste şirketiyle işbirliği yaptığını duyurdu.

Sürdürülebilir ulaşım alanında çalışan sivil toplum kuruluşu (STK) Transport & Environment ise Neste'nin grubu "yeşil yıkama amacıyla kullandığını" savundu.

Belçika merkezli STK'nin kıdemli yöneticisi Carlos Calvo Ambel: "Neste, itibarını yeşil yıkama yoluyla temizlemek için Coldplay'i sinsice kullanıyor. Bu şirketin, Chris Martin ve hayranlarını tiksindirecek ölçüde ormansızlaşma eylemleriyle ilişkisi var. Fakat henüz geç değil. Neste'yle işbirliklerini sonlandırıp gerçekten çevreci çözümlere odaklanmalılar" dedi.

Hollanda merkezli uluslararası çevre örgütü Friends of the Earth'ün iki yıl önce yayımladığı bir çalışmada, dünyanın en büyük sürdürülebilir biyoyakıt üreticisi olduğunu öne süren Neste'nin, palm yağı üretimi için 10 bin hektarlık alanı ormansızlaştırdığı iddia edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Coldplay'in açıklamasındaysa "Biyoyakıt ürünleri tedarikçisi olarak Neste'yi seçtiğimizde, bize ürünlerinde işlenmemiş madde, özellikle de palm yağı kullanmayacaklarına dair garanti verdiler. Bildiğimiz kadarıyla, yemeklik yağ ve kağıt hamuru üretiminden kalan, sadece yenilenebilir atık malzemeleri kullanıyorlar.

Neste sözcüsü Hanna Leijala ise "şirketin işlemlerinde sürdürülebilirliği ihlal etmediğini" savundu.

Leijala, "Coldplay'le işbirliğimizde, hammadde olarak konvansiyonel palm yağı kullanılmadı. Neste, 2023'e kadar küresel çapta yenilenebilir hammadde üretiminde konvansiyonel palm yağı oranını yüzde sıfıra indirmeyi hedefliyor" dedi.

Şirketin şu anki yakıt üretiminin yüzde 7'si ham palm yağından oluşuyor.

Coldplay, çevre dostu turnesi için geçen yıl Alman otomotiv devi BMW'yle anlaştığı için de tepki toplamıştı.

İklim kriziyle ilgili veri sağlayan Influence Map'in geçen yılki bir raporunda, BMW'nin Avrupa Birliği'nin otomobilleri 2035'e kadar sıfır emisyonlu hale getirmesine karşı lobicilik faaliyeti yürüttüğü savunulmuştu.



Independent Türkçe, GuardianPR Newswire

DAHA FAZLA HABER OKU