Çernobil turizme açılıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy: Burayı dünyaya göstermeliyiz; bilim insanlarına, ekolojistlere, tarihçilere ve turistlere...

Nisan 1986'daki patlamanın ardından 100 binden fazla kişi bölgeden tahliye edilmişti (Reuters)

Tarihin en kötü nükleer faciasına tanık olan Çernobil turistik gezilere açılacak.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy 10 Temmuz Çarşamba günü facianın yaşandığı bölgenin talihini değiştirecek bir kararname imzaladı.

Yeni planlara göre bölgeye yürüyüş parkurları ve baz istasyonları inşa edilecek, fotoğraf veya video çekme yasakları da sona erecek.

Zelenskiy zarar gören reaktörü örtecek metal bir kubbenin açılış töreninde konuştu.

BBC’ye göre Zelenskiy konuyla ilgili şunları söyledi:

Çernobil hep Ukrayna imajının olumsuz bir parçası oldu. Artık bunu değiştirmenin vakti geldi.

Çernobil nükleer santralini çevreleyen alan HBO’nun faciayı konu alan 2019 yapımı Chernobyl dizisiyle birlikte popüler hale geldi. Bu popülarite “karanlık turizm” diye nitelendirildi.

Nisan 1986’daki patlamada 138 kişi hastaneye kaldırılmış, bunlardan 28’i olayın hemen ardından ölmüştü. Atmosfere 2 km boyunca yayılan radyoaktif parçacıklar 50 bin dönümlük araziyi kirletmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reaktörün çevresindeki 29 kilometrelik alan karantinaya alınırken 100 binden fazla kişi bölgeden tahliye edilmişti.

Öte yandan rehberler Pripyat kasabasına halihazırda turlar düzenliyor ve hiç kullanılmamış ürkütücü dönme dolabı ve terk edilmiş binaları turistlere gezdiriyor. Rehberler bu geziler sırasında radyasyon seviyesinin çok yüksek olmadığını garantilemek için yanlarında Geiger sayacı taşıyor.

“Burayı dünyaya göstermeliyiz; bilim insanlarına, ekolojistlere, tarihçilere ve turistlere...” diyen Zelensky sözlerini şöyle sürdürdü:

Turistler için yeşil bir koridor oluşturacağız. Çernobil bu gezegende insan yapımı büyük bir felaketten sonra doğanın yeniden doğduğu eşsiz bir yer.

Geçen ay Pripyat'ı ziyaret edenler bölgeden “uygunsuz selfie”ler paylaştığı için tepki çekmişti.

Instagram'da #Chernobyl etiketinin altında yayımlanan fotoğraflarda terk edilmiş binalar arasında, dönme dolabın ve kasaba isminin yazılı olduğu tabelanın önünde zıplayarak ve gülerek poz veren insanlar yer almıştı.

HBO’nun Çernobil mini dizisinin senaristi Craig Mazin de tartışmaya dahil olmuş ve Twitter hesabında şunları yazmıştı:

#ChernobylHBO'nun patlama bölgesinde bir turizm dalgası yaratması harika. Ama evet, etrafta dolaşan fotoğrafları gördüm. Bölgeyi ziyaret ederseniz, orada korkunç bir trajedi yaşandığını unutmayın. Acı çeken ve fedakarlık eden herkese saygı gösterin.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/travel/news-and-advice

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU