Özer çiftinin avukatından Ceza Hakimliği'ne itiraz: Yüzde 52 ile yüzde 33 engelli raporları bulunuyor

Makbule ve Hadi Özer'in tutuklanmasının ardından Avukat Ayan, çiftin cezasının konutta infazı için Van İnfaz Hakimliği'ne başvurdu. Ayan, verdiği 3 sayfalık dilekçede, müvekkilinin yüzde 52 oranında engeli olduğuna dikkat çekti

Fotoğraf: Twitter

Van'ın Edremit ilçesinde 80 yaşındaki Makbule Özer ile 79 yaşındaki eşi Hadi Özer, 24 Temmuz 2018 tarihinde alınan bir ihbar sonucu evlerine yapılan polis baskınında çocuklarıyla birlikte gözaltına alındı.

Özer ailesi hakkında yürütülen soruşturma sonucunda "örgüte yardım etmek" iddiasıyla dava açıldı.

3 yıl süren yargılama sonucu yerel mahkeme Özer ailesinden 3 kişi hakkında beraat kararı verirken; ikametgah sahibi olduğu gerekçesiyle Makbule ve Hadi Özer çiftine "örgüte yardım etmek" gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. 

Geçen günlerde istinat mahkemesinin kararı onaması ardından çift gözaltına alınarak tutuklandı.
 

Özer Çifti.jpg
Makbule ve Hadi Özer / Fotoğraf: Twitter

 

Yaşlı çift, şu an Van Kapalı Cezaevi'nde kalıyor. Salı günü (dün) müvekkillerini ziyaret eden avukat Dilan Kunt Ayan, çiftin yaşlı olmasından dolayı karantina koğuşuna alınmadığını ve birkaç kişinin olduğu koğuşlara alındığını söyledi. Ayan, çifti bugün tekrar ziyaret edeceklerini sözlerine ekledi. 

Dilan Kunt Ayan, 23 Şubat 2022'de yerel mahkemenin Özer çiftine verdiği 2 yıl 1 ay hapis cezasına itiraz ettiğini ifade etti.

Ayan, Makbule Özer'in cezasının ev hapsine çevrilmesi için Van İnfaz Hakimliği'ne başvuru yaptı. Ancak başvuru 15 Nisan'da "yasal şartların oluşmadığı" gerekçesiyle reddedildi. Devamında cezanın üst mahkemece onanması üzerine Özer çifti tutuklandı. 
 

Dilan Kunt Ayan.jpg
Avukat Dilan Kunt Ayan

 

İnfaz Hakimliği'ne itiraz yapıldı 

Tutuklanmasının ardından Avukat Ayan, Özer çiftinin cezasının konutta infazı için Van İnfaz Hakimliği'ne yeni bir başvuruda bulundu.

Bugün bir kez daha başvuru yaptıklarını belirten Ayan, şunları söyledi:

İnfaz kurumuna, Hadi Özer'in yüzde 33, Makbule Özer'in ise yüzde 52 engelli olduğunu saptayan sağlık raporlarını verdik. Cezalarını konutta infaz etsinler diye. Ancak bu İnfaz Hâkimliği tarafından daha önce reddedildi. Bugün benzer gerekçelerle yine başvuru yaptık cevap bekliyoruz. Reddedilirse Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız.
 


Makbule Özer hakkında yüzde 52, Hadi Özer için ise yüzde 33 engelli raporları mevcut 

Avukat Ayan, verdiği 3 sayfalık dilekçede, müvekkilinin yüzde 52 oranında engeli olduğuna dikkat çekti.

Sağlık raporunda, "sağ kulağında yüzde 56 duyma, sol kulağında ise yüzde 34 duyma bozukluğu olduğu, kontrol dengesini sağlamada yüzde 15 sıkıntı yaşadığı, sol omzunda kırık, omuz eklemlerinde kısıtlılık, sol omuz ve sol el bileğinde kırıklar, el bileği hareketlerinde kısıtlılık, kalça kemiğinde yaşanan rahatsızlığından dolayı ise ev içinde koltuk altı değnekle yürüyebildiği" bilgileri yer aldı.
 

Makbule Özer
Makbule Özer / Fotoğraf: Twitter

 

"Bölgede şifacı olarak biliniyor" 

Avukat Ayan, müvekkili Makbule Özer'in Edremit'te şifacı olduğu ile bilindiğini söylediği konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bölgedeki tüm kırık çıkık hastaları kendisine gelir ve tedavi olur. Ki zaten yargılama esnasında bu yönlü birçok şahit beyanı da vardı. 


Oğul Özer: Anne ve babamın yaşamlarını yalnız sürdürmeleri zor 

Özer çiftinin oğlu Medeni Özer ise anne ve babasının birçok hastalıkla mücadele ettiğini ifade etti:

Annem de babam 80 yaşına gelmiş. Birçok hastalıkla mücadele ediyor ve yalnız yaşamlarını sürdürmeleri çok zor. Annemin doğumdan kalma hastalığı vardı. Kemik erimesi, şeker ve kolesterol mücadele ettiği başka hastalıklarıydı. Baston olmadan yürüyemiyor. Yürümekte zorlanıyor. Ya oturuş ve kalkışlarında biz yardımcı oluyoruz. Ayrıca kolunda üç kırık var, bu yüzden de yürümekte zorlanıyor.
 

Medeni Özer.jpg
Özer çiftinin oğlu Medeni Özer

 

"Cezaevine girersem boğulurum diyordu" 

Annesinin nefes darlığı çektiğini de ekleyen Özer,  "Yine nefes darlığı var. Temiz hava için pencere önünde geçirirdi zamanın çoğunu. Bu davayla ilgili konuştuğunda 'Hapiste boğulurum' diyordu. Annemin şu an yüzde 52 engelli raporu var bunu teslim ettik ilgili makamlara. Babamın da gözleriyle ilgili sorunu var ve o da zorlanıyor. Bunlar yaşlı insanlar ve hiçbir ihtiyaçlarını tek başına gideremeyecek durumdalar'' ifadelerini kullandı. 


"Cezaevinde kalamaz dedik, yapacak bir şeylerinin olmadığını söylediler'' 

Aynı davada kendisi ve iki kardeşinin beraat ettiğini belirtien Medeni Özer, "Evden 5 kişi hakkında dava açıldı. Biz üç kardeş beraat ettik ancak ikametgâh sahipleri olduğu için anne ve babam hakkında ceza verildi. 5 Mayıs tarihine kadar teslim olmazlarsa gözaltı yapacağız şeklinde bilgilendirmede bulundular. Gittik bunlar cezaevinde kalamaz dedik. Bize yapacak bir şey yok dediler" ifadeleriyle sözlerini tamamladı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU