Pentagon: NYT'nin Afganistan'daki sivil ölümler haberi bizi sorgulamaya teşvik etti

NYT bu haberiyle prestijli Pulitzer ödülünü kazanmıştı

Afganistan Savaşı, ABD tarihinin en uzun süren savaşıydı (Reuters)

Pentagon, New York Times'ı (NYT) Afganistan'daki savaşta ABD ordusunun sivilleri öldürmesini haberleştirerek Pulitzer kazandığı için tebrik etti.

Pentagon sözcüsü John Kirby, salı günkü basın toplantısında ABD'nin prestijli gazetelerinden NYT'ye Pulitzer kazandıran haberle ilgili "Bu, geçmişte de şimdi de üzerine konuşulması zor bir haber. Sivillere zarar gelmesini önlemek için daha fazla şey yapmamız gerektiğini biliyoruz ve bunları gerçekleştiriyoruz. Kusurlarımız olduğunu biliyoruz ve bu hatalardan ders çıkarmaya çalışıyoruz" dedi.

Kirby, gazetenin haberinin yaşananlar hakkında kendilerini sorgulamaya teşvik ettiğini belirterek, "Bu hatalar hakkında gereken şekilde her zaman şeffaf davranmadığımızın farkındayız. Fakat NYT'nin haberi bu kaygıları yeniden gündeme getirdi ve kendimize yeni ve zor sorular sormamıza neden oldu" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Basın özgürlüğünün önemine vurgu yapan Pentagon sözcüsü "Bunun hoş bir süreç olduğunu söyleyemem. Ama sanırım böyle olmamalı da. En yüksek kalitedeki basın özgürlüğü tam da bunu sağlıyor. Bizi hareketlerimizden sorumlu tutuyor ve bilgilendirirken bir yandan da bizi düşünmeye teşvik ediyor" dedi.

NYT aralıkta yayımladığı bir özel haberde, ABD'nin 20 yıl boyunca Afganistan'daki savaşta kötü istihbarat ve yanlış hedef belirleme gibi sebeplerden ötürü binlerce sivili öldürdüğünü ortaya çıkarmıştı.

Tüm bunlar ABD ordusunun son teknoloji görüntüleme araçları ve drone'lar kullanmasına rağmen gerçekleşmiş ve haber büyük tepki toplamıştı.

NYT, bu haberiyle pazartesi günü gazetecilik ve edebiyat alanındaki prestijli Pulitzer'ın Uluslararası Habercilik kategorisinde ödül kazanmıştı.

ABD ordusu, 2001'de girdiği Afganistan'dan geçen yıl çekilmişti. Bunun ardından 15 Ağustos 2021'de başkent Kabil'e giren Taliban ülkenin kontrolünü ele geçirmişti. 

Derin bir ekonomik krizin yaşandığı ülkede ABD, tahliye sonrası Afganistan'ın uluslararası bankalardaki hesaplarını bloke etmiş, Afganistan Merkez Bankası'ndaki yaklaşık 9 milyar doları da dondurmuştu.



Independent Türkçe, New York Times, AFP, AP

DAHA FAZLA HABER OKU