Yarasaların eşekarısı taklidi yaptığı ortaya çıktı

Yeni keşif bir memelinin yırtıcılardan korunmak için böcekleri taklit ettiği, belgelenmiş ilk örnek oldu

Fare kulaklı yarasalar, Vespertilionidae familyası içinde, yaygın bir yarasa cinsi (Wikimedia commons)

Yeni bir araştırmada fare kulaklı yarasaların baykuş gibi avcı ve yırtıcılardan kurtulmak için eşek arısı taklidi yaptığı keşfedildi.

Latince adı Myotis myotis olan yarasaları gözlemleyen bilim insanları, hayvanların tehlike hissettikleri anda eşekarıları gibi vızıldadığını saptadı.

Doğada hayvanların, teklikeyi savuşturmak için başka hayvanları taklit ettiği örneklere daha önce de rastlanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin, Latince adı Euchates egle olan süt otu kaplan güvesi, zehirli bir tür olan köpekbalığı kaplan güvesinin (Cycnia tenera) ürettiği sesleri aç yarasalardan kurtulmak için kullanıyor.

Ancak yeni keşif bir memelinin yırtıcılardan korunmak için böcekleri taklit ettiği, belgelenmiş ilk örnek oldu.

İtalya’daki Napoli Üniversitesi Federico II’de görev alan, araştırmanın yazarlarından Danilo Russo, "Bildiğim kadarıyla bizimki, bir memelide belgelenmiş ilk akustik taklit vakası" diye konuştu.

Hakemli bilimsel dergi  Current Biology’de yayımlanan araştırmada sadece M. myotis'in değil, muhtemelen diğer yarasa türlerinin de yırtıcıları caydırmak için benzer taktikler kullandığı ifade edildi.

Russo, bu yarasaların vızıldadığına ilk kez doktorasını tamamladığı sırada yaptığı gözlemlerle şahit oldu. Bilim insanı yarasaları incelemek için İtalya'nın Lazio bölgesinde yumuşak örgü tuzaklar kurdu.

Yarasaları ağdan çıkarırken eşekarısı gibi vızıldadıklarını fark eden Russo, taklit teorisini sınamak için araştırma ekibiyle yola koyuldu ve doğadaki yarasaların ses kayıtlarını almaya başladı.

Yarasaların vızıltılarının akustik niteliklerini, eşekarıları ve bal arıları dahil olmak üzere birkaç böcek türüyle karşılaştırdı.

Analizlerine yarasa avlayan baykuşların işitme aralığını da dahil eden ekip, eşekarıları ve yarasaların vızıltılarının akustik açıdan çok benzer olduğunu saptadı.

Daha sonra yarasaların ses kayıtları baykuşlara dinletildi. Yırtıcıların duydukları seslere kaçarak ve o ortamdan uzaklaşarak tepki verdiği görüldü.

Tel Aviv Üniversitesi'nden zooloji profesörü Yossi Yovel, bulguları şöyle değerlendirdi:

Yırtıcıların benzer şekilde tepki verdiğini, hem Myotis vızıltılarından hem de arılardan hoşlanmadıklarını gösteren güçlü kanıtlar sağlandığını düşünüyorum.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU