Sağlık durumunu kesintisiz takip edebilen yeni bir bant geliştirildi

Küçük cihaz kişilerin ne kadar alkol aldığını ve ne kadar yorgun olduğunu gösterebiliyor

Kolun üst kısmına takılan cihaz, kullanıcının günlük faaliyetlerine engel olmuyor (Kaliforniya San Diego Üniversitesi Nanobiyoelektronik Laboratuvarı)

Yeni, giyilebilir bir cihaz yalnızca kolda küçük bir daire kadar yer kaplamasına rağmen kullanıcısının ne kadar alkol aldığını, ne kadar yorgun olduğunu ve daha fazlasını gösterebiliyor.

Kaliforniya San Diego Üniversitesi'nden mühendislerin geliştirdiği yeni cihaz, kullanıcısı varlığını neredeyse hissetmezken sağlık durumunun çeşitli göstergelerini kesintisiz izleyebiliyor.

Cihaz glikoz, alkol ve kan değerlerinin hepsini aynı anda takip edebiliyor.

Bu tür teknolojiler halihazırda var olsa da kullanışsızlar. Örneğin kesintisiz glikoz izleyicileri kişilerin kan şekerini inceleyebiliyor fakat bununla sınırlı kalıyor; kandaki laktatsa genellikle kanın egzersiz sırasında alınmasıyla ölçülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni araştırmanın yazarlarından Joseph Wang, yeni cihazın bunun yerine "cilt üzerindeki eksiksiz bir laboratuvar" gibi çalıştığını ve bu sayede bilim insanlarına aynı anda çeşitli şeyleri inceleme ve aralarındaki ilişkilere bakma imkanı sunduğunu söyledi. Wang "Aynı anda birden fazla biyogöstergeyi kesintisiz ölçebiliyor ve kullanıcılara günlük faaliyetlerini yerine getirirken sağlık ve zindeliklerini takip etme olanağı sağlıyor" ifadelerini kullandı.

Üst üste konmuş birkaç bozuk para büyüklüğündeki ufak cihaz, insan saçının bir telinin genişliğinin yaklaşık beşte birine denk gelen küçük iğnelerden oluşan bir bantla cilde yapıştırılıyor. Bilim insanları bu iğnelerin cilde çok hafifçe girdiğini ve hücrelerin etrafındaki sıvılarda bulunan molekülleri algıladığını söylüyor.

Araştırmacılar cihazın bu sensörleri insanların vücutlarında neler olduğu hakkında bilgi toplamak ve bunu bir akıllı telefon uygulamasına göndermek için kullandığını söylüyor.

İşlem bittiğinde mikro iğne bandı çıkarılıp atılabiliyor. Daha sonra yeniden kullanılabilir ve şarj edilebilir elektronik kasada değiştirilebiliyor.

Araştırmacılar ekipmanı egzersiz yapan, yemek yiyen ve şarap içen 5 kişi üzerinde denedi. Bilim insanları daha sonra bu kişilerin kan şekeri, alkol seviyeleri ve kan laktatlarının ölçümlerini alıp ölçüm sürecini geleneksel ekipmanlarla yapılanlarla karşılaştırdı.

Araştırma Nature Biomedical Engineering adlı akademik dergide "An integrated wearable microneedle array for the continuous monitoring of multiple biomarkers in interstitial fluid" başlıklı yeni bir makalede anlatıldı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU