Ekonomik krizin vurduğu Sri Lanka'da halk sokaklarda: Protestocular, siyasilerin ev ve arabalarını yaktı

İktidardaki Sri Lanka Halk Cephesi Partisi'nde görev yapan en az 30 milletvekilinin evlerine ve araçlarına saldırı düzenlendi

Ekonomik krizin ardından başlayan sokak eylemlerinin büyüyerek devam ettiği Sri Lanka'da eski Başbakan Mahinda Rajapaksa ve bazı siyasilerin evleri ve arabaları yakıldı.

Ülkedeki ekonomik krizin derinleşmesiyle geçen aydan beri süren protestolarda göstericiler, dün gece başkent Kolombo'da yer alan Rajapaksa'nın evine saldırı düzenledi.

Olaylar, pazartesi günü Rajapaksa taraftarlarının hükümet karşı protestoculara saldırmasıyla tetiklendi.

Göstericiler, dün istifa eden 76 yaşındaki Rajapaksa'nın ailesiyle birlikte kaldığı evi Molotof kokteylleriyle aleve verdi.

Sri Lanka'dan üst düzey bir güvenlik yetkilisi, Fransız haber ajansı AFP'ye açıklamasında "Şafak öncesi düzenlenen bir operasyonla eski Başbakan ve ailesi ordu tarafından güvenli şekilde tahliye edildi. Eve en az 10 Molotof kokteyli atıldı" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Protestocular, iktidardaki Sri Lanka Halk Cephesi Partisi'nde (SLPP) görev yapan en az 30 milletvekilinin evlerini ve araçlarını aleve verdi.

Rajapaksa'nın nereye tahliye edildiği açıklanmazken, öfkeli kalabalıkların protestosu bugün de devam etti.

Göstericiler, Mahinda Rajapaksa'nın kardeşi olan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın da istifasını istiyor.

Eski Başbakan'ın kurtarılmasının ardından polisle göstericiler arasında yaşanan çatışmalarda, aralarında bir milletvekilinin de yer aldığı 8 kişi yaşamını yitirirken, 200'den fazla kişi de yaralandı.
 


Ülkede dün ilan edilen sokağa çıkma yasağıysa çarşambaya kadar uzatıldı.

Perşembe günü düzenlenen protestolardaysa öğrenciler parlamentoya girmeye çalışmış fakat polisler gözyaşartıcı kullanarak göstericileri engellemişti. 

Cuma günü de milyonlarca işçi polis barikatlarına iç çamaşırları bırakarak genel greve gitmişti.

Sri Lanka krizi

Sri Lanka, Birleşik Krallık'tan (BK) bağımsızlığını kazandığı 1948'den bu yana en büyük ekonomik ve toplumsal krizini yaşıyor. 

Şimdiye dek Rajapaska ailesi üyelerinden farklı bakanlıklarda görev yapan 3 kişi istifa etti.

22 Şubat'tan bu yana günde 7,5 saati bulan elektrik kesintilerine gidilen ülkenin toplamda 51 milyar dolar dış borcu var.
 


Sri Lanka'nın bu borcun 25 milyar dolarını 2026'ya kadar ödemesi gerekli. Hint Okyanusu'ndaki ada ülkesi, bu miktarın 7 milyar dolarınıysa bu yıl sonuna kadar ödemek durumunda.

Ekonomik kriz neticesinde moratoryum ilan edilen ülkenin Maliye Bakanı Ali Sabri, finansal yardım için 20 Nisan'da IMF'le görüşmüştü. IMF ise önce ülkenin borçlarını yapılandırması gerektiğini söylemişti.

Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe ise 13 Nisan'da yaptığı açıklamada yurtdışında yaşayan vatandaşlara "kritik durumdaki ülkeye döviz göndererek destek olmaları" çağrısı yapmış ve para yatırmaları için IBAN numarası paylaşmıştı.



Independent Türkçe, Guardian, Indian Express, The Wire, The Morning

DAHA FAZLA HABER OKU