Bilim insanları galaksimizdeki "çığır açıcı" keşfi duyurmak için gizemli bir etkinlik düzenliyor

Çok az ayrıntı verilmesine karşın bu duyuru kara deliklerle ilgili olabilir

Bir galaksinin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliğin bilgisayar simülasyonu görüntüsü (NASA)

Gökbilimcilerin bize yuva olan galaksiye dair paylaşacağı bazı haberler var ama perşembe gününe planlanan açıklamaya kadar ağızlarını sıkı tutuyorlar.

Avrupa Güney Gözlemevi'nden (ESO) ve Olay Ufku Teleskobu projesinden gökbilimciler, 28 Nisan'daki duyurularında teleskop projesiyle edinilen "Samanyolu'yla ilgili çığır açıcı sonuçları" ilan edecekleri bir etkinlik için merak uyandırmıştı. ESO'nun Almanya'nın Garching bei München kentindeki merkez binasında TSİ 16:00'da yüz yüze gerçekleştirilecek etkinlik, gözlemevinin internet sitesinden ve YouTube kanalından da yayımlanacak.

Duyuruda pek ayrıntıya yer verilmezken, ilgili kurumların geçmiş çalışmaları göz önünde bulundurulduğunda perşembe günkü açıklama, galaksimiz Samanyolu'nun merkezindeki süper kütleli kara delikle ilgili olabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir düzineden fazla üye ülkesiyle uluslararası bir kurum olan ESO güçlü teleskoplar kullanarak Şili'den güney yarımkürede gökyüzünü izliyor. ESO'nun teleskopları arasında Çok Büyük Teleskop da bulunuyor. Ötegezegenleri doğrudan görüntüleyen Çok Büyük Teleskop, süper kütleli kara deliklere çekilen maddenin oluşturduğu dönen disk şekillerine de ışık tutmuştu.

Olay Ufku Teleskobu projesiyse kara delikleri, özellikle de uzaktaki Messier 87 galaksisinin ve Samanyolu galaksimizin merkezlerindeki süper kütleli kara delikleri incelemek üzere bir arada çalışan küresel bir radyo teleskop ağıdır.

Proje 2019'da M87* denen kara deliğin ilk görüntüsünü elde etmişti. Bu, popüler kültürde Yüzüklerin Efendisi'ndeki (Lord of The Rings) Sauron'un gözüyle kıyaslanan alev turuncusu halkayla çevirili siyah bir daireyi gösteriyordu.

Kara deliğin dairesel gölgesi, Einstein'ın böyle bir gölge öngören Genel Görelilik Teorisi'nin doğruluğunun da pekiştirilmesini sağlamıştı.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU