İmha edilen ve ele geçirilen Rus tanklarıyla "geçit töreni" düzenleyen Ukrayna, Zafer Günü'nde Rusya'ya nispet yaptı

Ukrayna ordusu geçit töreninin amacını, Rus işgalcilerin bayramını mahvetmek olarak açıkladı

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Zafer Günü'nde "ganimet" Rus tanklarının fotoğraflarını Twitter'da paylaşarak Moskova'yla alay etti (Ukrayna Savunma Bakanlığı / Twitter)

Vladimir Putin pazartesi günü Rusya'da Zafer Günü geçit törenini izlerken Ukrayna da Moskova'yla alay etme maksadıyla, imha edilmiş ve ele geçirilmiş Rus teçhizatlarının sergilendiği alternatif bir geçit töreni düzenledi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın Twitter gönderisinde, Ukrayna ordusunun 93. Mekanize Tugayı'nın bayramı Ruslar için mahvetmek adına "ele geçirilen Rus tanklarının sergilendiği bir geçit töreni" düzenlediği belirtildi. Söz konusu tanklar Doğu Avrupa ülkesinde 75 gündür süren savaşta Rus birliklerinden ele geçirilmişti.

Bakanlığın açıklamasında, bariz bir alayla şöyle dendi:

Belki de saldırganlar #UAarmy (UAordusu) ele geçirilen Rus teçhizatlarıyla donatmanın, NATO-tarzı silahlanmaya dönüşü etkileyebileceğini düşünüyordur? Yeni zekice plan.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Moskova ve Kiev pazartesi günü sönük bir Zafer Günü (hem Rusların hem de Ukraynalıların, Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferi andığı gün) kutladı.

Putin'in yaklaşık 131 parça askeri teçhizatın (geçen yılki 190'dan daha az) sergilendiği geçit törenini izlediği Moskova'daki Kızıl Meydan'da düzenlenen gösterişli Zafer Günü gri bulutlarla gölgelendi.

Putin'in, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonu hakkındaki son gelişmeleri aktarabileceği bir etkinlik olarak sunulmasına karşılık, Devlet Başkanı 11 dakikalık konuşmasında böyle bir ayrıntı vermedi. Uzmanlar daha önce Putin'in, büyük askeri geçit ve gösteri uçuşu etrafında odaklanan kutlamayı Ukrayna'da zafer ilan etmek için kullanabileceğini düşünüyordu.

Askerlerin Rusya'nın güvenliği için savaştığını öne süren Putin, konuşmasında ne Ukrayna'nın adını andı ne de resmi zafer ilan etti.
 


Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna'nın "Nazilerden arındırılması" amaçlı "askeri operasyon" diye adlandırdığı şeyi, Batı, "Kırım dahil topraklarımızı istilaya hazırlandığı" için Rusya'nın başka seçeneği olmadığını söyleyerek meşrulaştırdı.

Putin, "Bu bizim için kesinlikle kabul edilemez" diye ekledi.

Tehlike gün geçtikçe artıyordu.

Rusya saldırganlığa karşı önleyici yanıt verdi. Bu zorunlu, vakitli ve alınabilecek tek doğru karardı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus liderin "Nazilerin yaptığı her şeyi kopyalayarak Nazi felsefesini takip ettiği" gerekçesiyle Putin'i Adolf Hitler'e benzetti.

Ukrayna'nın savaşı kazanacağını öngören Zelenski şunları söyledi:

Çok yakında Ukrayna'da iki Zafer Günü olacak. Birininse bir tane bile Zafer Günü kalmayacak.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU