Uzmanlara göre Elon Musk'ın karşılaşacağı en büyük zorluk Twitter değil

"Denekleri nereden bulacağını gerçekten bilmiyorum"

Musk'ın hisse başına 54,20 dolar teklif ettiği satış anlaşması onaylanmış, böylelikle milyarder, Twitter'ı 44 milyar dolara satın almıştı (Reuters)

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, şu sıralar sosyal medya devi Twitter’ı satın almasıyla gündemde.

Teknoloji milyarderi Twitter’da ifade özgürlüğünü sağlamaya yönelik vaatlerde bulunsa da bu satın alımla birlikte birçok ünlü ismin ve aktivist grubunun eleştirisini topluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan bazı uzmanlar, teknolojinin çeşitli alanlarında faaliyet gösteren şirketlerin sahibi Musk’ın karşılaşacağı en büyük zorluğun Twitter olmadığı görüşünde.

Bu kişilere göre Musk'ın nöroteknoloji girişimi Neuralink milyarderin başına daha büyük işler açacak.

2016'da ABD'nin San Francisco kentinde kurulan Neuralink, beyin aktivitelerini uyarmak için insanların beyinlerine yerleştirilecek çipler geliştiriyor.

Pennsylvania Üniversitesi'ndeki Wexler Laboratuvarı'nın baş araştırmacısı Anna Wexler, "Sonunda Neuralink yüzünden Twitter dahil diğer tüm şirketlerinde yaşadığından çok daha zor zamanlar geçireceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Teknoloji milyarderi bu girişimle amyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi nörolojik hastalıklara tedavi geliştirmeyi umuyor. Ayrıca Neuralink çiplerinin felç, ağır depresyon, obezite, uyku bozukluğu ve hatta şizofreni gibi birçok rahatsızlığa çare olabileceğini düşünüyor.

Wexler ise tıp biliminin teknolojinin diğer alanlarından çok daha riskli olduğunu vurguladı:

Tıbbın diğer alanlara kıyasla çok fazla engeli var ve Musk’ın bunu fark ettiğinden emin değilim.

Firma, beyin çiplerini şimdiye dek maymunlar ve domuzlar üzerinde denedi. Geçen yıl, beynine iki adet çip takılan 9 yaşındaki Pager adlı maymunun video oyunu oynadığı görüntüler büyük yankı uyandırmıştı.

ABD merkezli bir diğer nöroteknoloji firması Blackrock'un CEO'su ve kurucu ortağı Marcus Gerhardt da Musk’ın uyandırdığı bu yankıya değindi.

Gerhardt, "Akademisyenler veya girişimciler kabul etsin veya etmesin, yalın gerçek şu: Elon onu odak noktası haline getirmeseydi birçok kişi nöroteknoloji hakkında konuşmazdı" dedi.

Öte yandan Gerhardt’a göre Musk, beyin hastalıklarından mustarip kişilere boş yere umut vermemeli:

Hastalara ara sıra bir mesaj verir ve umutlarını tazelerseniz, işi nasıl döndürmeye çalışırsanız çalışın bu sorumsuzluk olur.

 

 

Blackrock, klinik denemelerde 32 hastaya implante edilen, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden onay almış cihazlara sahip. 

Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde mühendislik ve mekanik doçenti Laura Cabrera, Blackrock’ın çalışmalarını daha çok takdir ettiğini aktardı:

Temelde aynı şeyi yapan iki şirket varmış gibi geliyor. Biri doğru şekilde yapıyor ama Elon Musk yanlış şekilde yapıyor.

Kısa süre önce Neuralink, hayvan deneylerine yönelik bir skandal iddiasıyla gündeme gelmişti.

Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi adlı hayvan haklarını koruma örgütü, şubat ayında ABD Tarım Bakanlığı'na Neuralink'in Federal Hayvan Refahı Yasası'nın ihlal ettiği ve deneylerde hayvanlara eziyet edildiği gerekçesiyle şikayette bulunmuştu.

Örgüt, 2017 ve 2020 arasında Kaliforniya Üniversitesi, Davis'te Neuralink beyin çiplerinin implante edildiği 23 maymundan 15'inin öldüğünü ileri sürmüştü. Şirket yetkilileri, deneylerde 8 maymunun öldüğünü kabul etmiş, eziyet suçlamalarını ise reddetmişti.

Doç. Dr. Cabrera, bu olaydan hareketle Musk’ın insanların güvenini nasıl kazanacağını da sorguladı.

"Denekleri nereden bulacağını gerçekten bilmiyorum" diyen Cabrera, şöyle devam etti:

Belki Twitter'da?

 

Independent Türkçe, Washington Post, CNN Business

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU