ABD'de şirketler kürtaj yasağına karşı harekete geçti

Teksas'taki yasağın ardından Amazon, Apple ve Tesla gibi devler eyalet dışındaki kürtajları destekleyeceklerini açıkladı

7 Mayıs'ta ABD'nin Londra'daki büyükelçiliği önünde toplanan çok sayıda gösterici, The Handmaid's Tale dizisinin gerçek hayata uyarlanmaması gerektiğini belirterek kürtaj yasağına karşı çıktı (Reuters)

Elon Musk'ın sahibi olduğu elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın, çalışanlarına bulundukları eyalet dışında kürtaj yaptırmaları için para ödediği ortaya çıktı. 

Şirketin 2021 Etki Raporu'na göre, o yıl Teksas'a taşınan Tesla, çalışanlarına "eyaletlerinde almaları mümkün olmayan sağlık hizmetlerine" ulaşmalarını sağlayan bir sağlık sigortası sunmaya başladı. Bu paket, seyahat ve konaklama masraflarını da karşılıyor. 

Ağustos 2021'de Teksas'ta hamileliğin başlangıcından 6 hafta sonra kürtaj yaptırmak yasaklanmıştı. Bunun üzerine harekete geçip eyalet dışında kürtaja yardım edeceklerini açıklayan şirketler arasında Amazon, Apple, Bumble, Citigroup, GoDaddy, Hewlett Packard Enterprise, Levi's, Match, Salesforce, Uber ve Yelp gibi devler var. Bunların çoğu, Tesla gibi eyalet dışında kürtajı sağlık sigortası kapsamına aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer yandan geçen hafta ABD Yüksek Mahkemesi'nden sızan bir belgeye göre, mahkeme kürtaj hakkını tanıyan kararı bozmaya hazırlanıyor

"Roe v. Wade Davası" olarak bilinen davanın ardından 1973'te alınan karar, çoğunluğu muhafazakar olan mahkeme tarafından bozulursa her bir eyalet kürtajı yasaklama özgürlüğüne sahip olacak. Mahkemenin kararını temmuzda açıklaması bekleniyor. 

Washington merkezli kamuoyu araştırma şirketi Pew Research Center'ın yeni verilerine göre, Amerikalıların yüzde 61'i kürtajın yasadışı ilan edilmemesini istiyor. Anketin iki ay önce on bini aşkın kişiyle yapıldığı bildirildi.  


Cumhuriyetçi Parti'nin Florida Senatörü Marco Rubio'ysa şirketlerin bu yöndeki eylemlerini vergiden düşememelerini sağlayacak bir yasa tasarısını bu hafta sundu. Tasarı, toplumsal cinsiyetini kabul etmeyen ve reşit olmayan kişilerin beyan ettikleri cinsiyete geçişleriyle ilgili masrafların da vergiden düşülmemesini öngörüyor.

2016'da başkan aday adayı olan Rubio, salı günü tasarıyı anlatırken "Şirketler, doğmamış bebeklerin öldürülmesi veya çocuklar üzerinde korkunç 'tıbbi' uygulamaların sürdürülmesiyle ilgili olarak sıklıkla yasal boşluk buluyor. Benim tasarım bunun olmamasını sağlayacak" dedi. 

Tesla'nın raporunda çocuklardan bahsedilmese de, 2018'den bu yana translara gereken yardımların WPATH'ın (World Professional Association for Transgender Health/ Dünya Transgender Sağlığı İçin Profesyoneller Birliği) ortaya koyduğu klinik protokol çerçevesinde yapıldığı belirtildi. 

 

Independent Türkçe, Business Insider, Quartz

DAHA FAZLA HABER OKU