1959 öncesi şampiyonluklar gündemde... "Formalara yıldız olayını, bu ülkeye getiren adam benim"

Türk futbolunda 1959 neden milat kabul ediliyor? Spor yazarı Kemal Belgin, Fenerbahçe'nin 1959 öncesi şampiyonlukları gündeme getirmesini ve o dönemdeki turnuvaları Independent Türkçe'ye değerlendi

Türkiye'nin uzun yıllardır tartışıp bir dönem rafa kaldırdığı 1959 öncesi lig şampiyonlukları, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi.

Geçen yıl ocak ayında Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) 1959 öncesi lig şampiyonluklarının tescil edilmesiyle ilgili başvuru yaptıklarını ancak 427 gündür cevap alamadıklarını dile getiren Koç, 2023-24 sezonundan itibaren armalarına 5 yıldız ekleyeceklerini duyurdu.

Koç'un açıklamalarına TFF'nin yanı sıra en çok şampiyonluk yaşayan kulüpler Galatasaray ve Beşiktaş'tan yanıt gelmezken sarı-lacivertliler hata sonu düzenlenen divan kurulu toplantısında yeni 5 yıldızlı logosunu tanıtarak bu konuda kararlı oldukları görüntüsü verdi.

 

Koç-Özdemir-AA.jpg

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, TFF Başkanı Nihat Özdemir'i ziyaretinde hediye ettiği tablo, çok tartışılmıştı / Fotoğraf: AA

 

1959 yılı neden milat kabul ediliyor?

Türkiye'de futbol, 1800'lü yılların sonunda oynanmaya başlandı ve Beşiktaş (1903), Galatasaray (1905) Fenerbahçe'nin (1907) de dahil olduğu nice kulübün birbiriyle mücadele ettiği bir ekosistem oluşturdu.

Günümüzün tartışması ise TFF'nin profesyonel lig şampiyonluklarını 1959 ve sonrasından baz almasından kaynaklanıyor.

Peki, TFF şampiyonluk sayılarını hesaplarken neden 1959 öncesini dikkate almıyor?

Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), 1954 yılında kurulması sonrası 1955 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası'nı düzenlemeye başladı.

TFF, 1955'ten itibaren ulusal bir organizasyon kurma konusunda çalışmalara başladı ve bu kapsamda Federasyon Kupası düzenlendi.

Beşiktaş, 1957 ve 1958'de düzenlenen Federasyon Kupası'nı kazandığı için Avrupa'da Türkiye'yi temsil etmişti. Beşiktaş, bu temsiliyeti nedeniyle 2 şampiyonluk elde etti ve ikinci yıldızı göğsüne taktı.

Fenerbahçe ise 6'sı Milli Küme, 3'ü de Türkiye Futbol Birinciliği olmak üzere 9 şampiyonluğun daha tescil edilerek bunların yıldız sistemine eklenmesini talep ediyor.

 

FB 28 şampiyonluk-Fenerbace_org.jpg

Fenerbahçe Kulübü, resmi internet sitesinde kazanılan şampiyonlukları şöyle sıraladı / Fotoğraf: fenerbahce.org   

 

Belgin: Bu yıldız olayını, bu ülkeye getiren adamım

Tecrübeli spor yazarı Kemal Belgin, Fenerbahçe'nin 1959 öncesi şampiyonlukları gündeme getirmesini ve söz konusu dönemdeki turnuvaları Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Ali Koç'un 4 senelik başkanlık döneminde başarılı olmadığını ve bunu da örtmeye çalıştığını öne süren Belgin, "Fırsat bu fırsat dediler. Düşündüler, taşındılar 'En güzeli bu. Yıldız meselesiyle halledelim' dediler. TFF özerk bir kurumdur ve 'Yıldızları bugünden itibaren formalardan çıkardım' derse, hiç kimse bir şey diyemez. Çünkü bu bir lükstür. Formaya yıldız takılması, Avrupa'nın çok ünlü kulüpleri tarafından gündeme ortaklaşa getirilmişti. '10 şampiyonluğa 1 yıldız koyalım' diye anlaşarak kendi formalarına uygulamışlardır" dedi.

Türkiye'de ulusal şampiyonlukların 1959'da başladığını ifade eden Belgin, "Bunun için de deplasmanların başlamasını kısas aldılar. Türkiye deplasmanlı ligi 1959-60 sezonunda Orhan Şeref Akar tarafından başlatılmıştır. Ligin başına 'Türkiye' ifadesinin kullanılmasının miladı budur" diye konuştu.

 

Kemal Belgin-Twitter.jpg
Kemal Belgin / Fotoğraf: Twitter

 

"1959'dan evvelkilerin hepsi mahalli şampiyonalardır"

1959 öncesinde düzenlenen turnuvaların ulusal anlamda kabul edilemeyeceğini öne süren Belgin, bu organizasyonların özellikleri hakkında şu bilgileri verdi:

1959'dan evvelkilerin hepsi mahalli şampiyonalardır. İstanbul, Ankara, İzmir mahalli liglerinden bahsediyoruz. Şampiyonluklar, ulusal ligin başlamasıyla hesaplanarak formalar yıldız eklenmiştir.  Ama bu bir kural, bir mecburiyet değildir. İsterse federasyon önümüzdeki sezondan itibaren 'Formalarda yıldızı kaldırdım' diyebilir. Kimse de buna 'hop hop' diyemez.

"Fenerbahçe'nin 28 şampiyonluğu vardır, doğrudur ama yıldız sistemine girmez"

1959'dan önceki şampiyonlukları kimsenin inkar edemeyeceğini ve ilgili kulüplerin bunda hakkı olduğunu belirten Belgin, yine de bu şampiyonlukların yıldız sistemine alınamayacağını savunarak, "Bunlar tabii ki şampiyonluktur. Mahalli şampiyonluktur ama yıldız sistemine uymuyor. Yıldız koyamaz. Fenerbahçe'nin 28 şampiyonluğu vardır, doğrudur ama yıldız sistemi kapsamına girmez" ifadelerini kullandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu yıldız olayını, bu ülkeye getiren adam benim"

Fenerbahçe'nin 2023-24 sezonunda 5 yıldızlı formayla sahaya çıkma kararını da yorumlayan Belgin, sözlerini şöyle noktaladı:

Sen eğer 5 yıldızlı formayla sahaya çıkarsan ceza alırsın. Ama 'Ben hiçbir şeyi beceremiyorum. 4 senedir rezil oluyorum. Çuvalla paralar döküyorum. 5 buçuk milyar borca girdim. Hiçbir halt yiyemiyorum bari ortalığı karıştırayım' diye düşünüyorsan başka. Bence bütün mesele budur. Bu yıldız olayını, bu ülkeye getiren adam benim. Ben icat etmedim ama bizde de uygulanmasının şık olacağını, formalarda bir güzellik teşkil edeceğini düşündüm. Dönemin TFF Başkanı Haluk Ulusoy'a 'Biz de yapalım şunu ama bizde on sene fazla gelir. Yıldız için çok bekleriz. 5 senede bir yapalım' dedim. Bir sezon sonra uygulanmaya başlandı. Ulusoy sağdır, kendisine de sorabilirsiniz.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU