Yeni Cezayir Meclis Başkanı'ndan krizi aşmak için diyalog çağrısı

Cezayir Meclisi'nin yeni başkanı Süleyman Şinin, “halk hareketine eşlik eden ve taleplerini yerine geçirmeye çalışan” orduya ve Genelkurmay Başkanı'na övgüde bulundu

​Yeni Cezayir Parlamentosu Başkanı, geçen çarşamba günü yasama odasında başkanlığını devraldı / Fotoğraf: LCB

Ulusal Halk Meclisi’nin yeni başkanı Süleyman Şinin, geçen çarşamba günü “ordunun fedakarlıklarına, halk hareketine eşlik eden liderliğine ve taleplerini yerine getirme çabalarına” övgüde bulundu.

“Diyalog, ülkenin tanık olduğu krizden çıkmanın tek yoludur” diyen Şinin, tüm siyasi güçlere, sivil toplum kuruluşlarına ve ulusal isimlere, “anayasal hükümlere uygun olarak bu çabaya katılma” çağrısı yaptı.

Cezayir tarihinde ilk defa, Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) ve Demokratik Ulusal Birlik’in (RND) çoğunluğunu oluşturduğu parlamentonun birinci kanadı olan Halk Meclisi başkanlığına İslamcı bir siyasetçi seçildi.

Dostluk Grubu Başkanı Milletvekili Ahmed Sadok, orduya işaret ederek, Şinin’in meclis başkanlığına gelmesinin üst düzey tarafların önerisiyle olduğunu ifade etti.

Öte yandan avukatlar, dün (11 Temmuz 2019) soruşturma oturumlarını boykot ederek, ordu komutanıyla şiddetli bir rekabete giren vicdan mahkumlarının ve halk hareketi aktivistlerinin tutukluluğunu protesto etti. Mahkemeler, hakimlerin güvenilirliğine itiraz eden yüzlerce avukatın düzenlediği gösterilere tanık oldu.

Avukatlar, düzenli orduya ihanet ve ordunun moralini bozmakla suçlanan (Fransa’ya karşı bağımsızlık savaşına katılmış) 86 yaşındaki Lahdar Burkia’nın ve gösterilerde Amazig (Berberi) bayrağı taşıyarak Ulusal Birliği tehdit ettikleri gerekçesiyle polis tarafından tutuklanan onlarca eylemcinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Aynı şekilde “orduya karşı komplo kurmakla suçlanan” sosyalist çizgideki İşçi Partisi Genel Başkanı Luisa Hanun’un da serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Öte yandan ordu, geçen çarşamba günü tutuklulara yönelik faaliyetlerini tırmandırdı. Ordu, tutuklular hakkında “Onlar, bu halkın oğulları değil. Değer ve ilkelerini yok ettiklerini ve bu değer ve ilkelerin ulusal tarihle olan bağlantısını bilmiyorlar. Bu durum, yozlaşmış bir zihniyetten kaynaklanıyor” dedi.

Öte yandan “Askeri Dergi”, muhalifleri sert bir şekilde eleştirdi. Dergi, 11 Temmuz’da yayınlanan Temmuz sayısında “Ordu, çözüm ithal etmekle görevli Don Kişotların yolunu kesmekte, şüpheli ve kapalı gündemler uygulamakta istekli” ifadelerine yer verdi. Sol partilerin, parlamentoya ve birçok kuruma alternatif bir “Kurucu Meclis” önerdiğine de dikkati çekildi.

Dergide, kimin kastedildiği belirtilmeden “organize suç örgütü”, “paralı askerler, dolandırıcılar ve ajanlar”, “şerefleri ve saygınlıkları bulunmayan hırsızlar çetesi” ifadeleri de kullanıldı. Bu ifadelerden, özellikle de eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika döneminden, yolsuzluk suçlaması dolayısıyla şu anda tutuklu bulunan ve Buteflika’ya yakın isimlerin kastedildiği anlaşılıyor.

Diğer taraftan adları yolsuzluğa karışan üst düzey yetkililerin soruşturmasından sorumlu Yüksek Mahkeme hakimi, geçen çarşamba günü eski rejime ait bir yakıt şirketi olan Sonatrach’ın Başkanı Abdul Hafız Fağuli’nin Şekib Halil’in Enerji Bakanlığı görevini üstlendiği dönemde yolsuzlukla, rüşvet almakla ve komisyonculuk yapmakla suçlanmasının ardından dava dosyasının görüşüleceğini belirtti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Kübra Şahin

DAHA FAZLA HABER OKU