​Hamas yol ayrımında: Türkiye mi İran mı?

Gazze Şeridi’nde faaliyet gösteren Hamas hareketinde örgüt içi ihtilaflar son dönemde arttı

Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları unsurları / Fotoğraf: AFP

Liderlik içerisindeki anlaşmazlığın yalnızca İsrail ile yapılan ateşkes anlaşmasından kaynaklanmadığı, Esad rejimiyle ilişkiler konusunda da fikir birliği olmadığına dikkat çekildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hamas'ın bir kanadı, Esad rejimine karşı Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Türkiye ve Katar’la birlik olmaya ayrıca Suriye'de silahlı muhaliflere destek vermeye çalışıyor.

Öte yandan Hamas'ın diğer kanadı ise İran, Hizbullah ve Şam ile uzlaşı arayışında. Lübnan ve Türkiye arasında mekik dokuyan Salih el-Aruri'nin başını çektiği kanat Esad rejimi ile uzlaşmaya çalışıyor.

Mahmud ez-Zahar: Hamas, Suriye'ye tavır almakla yanlış yaptı

Kaynaklar, Aruri’nin Hizbullah aracılığıyla Şam’a bir ziyarette bulunduğunu, işleri rayına döndürmeye çalışmak için Suriyeli yetkililerle görüştüğünü aktardı.

Aruri’nin Şam ziyaretine paralel olarak Hamas liderlerinden Mahmud ez-Zahar'a göre Hamas, Suriye rejimine karşı bir tavır sergilemekle yanlış yaptı.

Zahar, “Beşar Esad bize dünyanın kapılarını açtı. Suriye’de Filistin’de olduğumuz gibi özgür bir şekilde hareket edebiliyorduk” dedi. Zahar, Bu konunun yeniden ele alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Pasifize etme girişimleri

Independent Arabia'dan Emced Said'in haberine göre söz konusu ihtilaf, İsrail ile yapılan ateşkes sonrası bölgedeki ılımlı cepheye katılmak ve sorumlu bir hareket olarak görünme baskısı altında olan Hamas'ta yönetim krizine yol açıyor.

Son zamanlarda açıkça görüldüğü gibi Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, kendisi ve Yahya Sinvar’ın, hareket içerisinde askeri kanada yakın olarak bilinen Mahmud ez-Zahar, Usame Hamdan ve Salih Aruri tarafından temsil edilen radikal bir grup tarafından etkisizleştirilmesinden endişe ediyor.

Aruri, Hamas ve destekçileri arasındaki artan gücü nedeniyle hareketin gelecekteki lideri olmaya aday olarak kabul ediliyor.

Askeri ve politik tecrübesi olan bir lider şeklinde nitelenen Aruri, Lübnan Hizbullahı'na çok yakın olmasıyla biliniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Büşra Abay

DAHA FAZLA HABER OKU