Dış basın S-400'lerin Türkiye'ye teslimatı için ne yazdı?

Dış basına göre S-400 hava savunma sistemleri Türkiye-ABD ilişkileri için test teşkil edecek

Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı

Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemlerinin teslimatı dış basının da gündemindeydi.

Genel kanı S-400'lerin Türkiye-ABD-NATO ilişkilerinde bir test olacağı yönünde.

New York Times: NATO müttefikleri için bir test

Rus yapımı, ileri teknoloji ürünü ve karadan havaya çalışan füze sisteminin ilk sevkiyatına yer veren New York Times, Türkiye’nin bu satışla birlikte ABD yaptırımlarına maruz kalmasının öngörüldüğünü ve yaşananların NATO ittifakı için de bir test olacağını öne sürdü. 

ABD’nin ikazlarına rağmen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın S-400’leri almada ısrar ettiğini belirten gazete, böyle bir anlaşmanın NATO üyesi Türkiye’ye karşı ekonomik cezalandırmalara ve bu ülkeye Amerikan F-35 savaş uçaklarının satışının iptal edilmesine yol açacağı uyarısını hatırlattı. 

New York Times geçen ay Japonya’da gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi’nde Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasındaki dostane açıklamalara rağmen S-400’in sevkiyatının başlamasının, halihazırda gergin Türk-Amerikan ilişkilerini daha da kötüleştirebileceğini iddia etti.

Gazete ayrıca olası yaptırımların Türkiye’nin zaten sıkıntılı ekonomisine verebileceği zararlar arasında Türk Lirası’nda yeni bir değer kaybının yaşanmasını da saydı.

Bloomberg: F-35 programını riske atıyor

Amerikan haber sitesi Bloomberg, S-400 batarya parçalarını taşıyan bir Rus uçağının Ankara yakınlarındaki hava üssüne iniş yapmasıyla birlikte Türkiye’nin ABD’nin karşı çıktığı Rus füze sisteminin ilk büyük sevkiyatının gerçekleştiğini aktardı.

Son gelişmenin ardından doların TL karşısındaki değerinin 5,71’in üzerine çıktığını belirten site, S-400 satışının bu yıl piyasalarda aşağı yönlü hareketin kaynağı olduğunu ve ABD ile ilişkileri tehdit ettiğini yazdı. 

Bloomberg ayrıca, füze sistemlerinin satın alınması halinde Türkiye’yi cezalandırmakla tehdit eden Washington’ın, böyle bir işlemin ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) en maliyetli programı olan F-35 savaş uçaklarıyla ilgili projesini riske attığını dile getirdiğini yazdı. 

Habere göre ABD, Rus yapımı hava savunma sisteminin NATO uçaklarını düşürmek ve beşinci nesil savaş uçağı F-35’lerin gizli kabiliyetlerini tehlikeye atabilecek kritik istihbarat toplamak için tasarlandığını iddia ediyor. 

Washington Post: ABD yaptırımlarını tetikleyebilir

Washington Post, ABD ve NATO’nun uyarılarına rağmen Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin Türkiye’ye ilk teslimatının yapıldığını kaydederken, uçaksavar füzeleri temin etmenin Rusya’dan askeri amaçlı satın almalarda devreye giren ABD yaptırımlarını tetiklemesinin beklendiğini yazdı. 

Wall Street Journal: Fikir ayrılığı serisinde son halka

Türkiye’nin Rus füze sistemini satın alarak ABD yaptırımları riskiyle karşı karşıya olduğunu başlıktan veren Wall Street Journal, bugün yaşanan gelişmenin iki ülke arasındaki fikir ayrılığı serisinde son halka olduğunu belirtti. 

Türk hükümetinin satın alma işleminin başladığına dair açıklamasını aktaran gazete, bu durumun “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkesinin ABD yaptırımlarına maruz kalma ihtimali taşıdığını ve bu durumda Türkiye’nin NATO içindeki pozisyonunun sınanabileceğini” ileri sürdü.

CNN: Türkiye-ABD arasında restleşme ihtimali

S-400’lerin sevkiyatının başlamasının Türkiye ve ABD arasında muhtemel bir restleşmeyi beraberinde getireceğini ifade eden CNN ise Washington’ın beklenen tepkisine dair öngörüsüne yer verirken “Pentagon resmi olarak Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya alabilir” ifadesini kullandı.

CNN ayrıca geçen ay Brüksel’de NATO merkezini ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Mark Esper’in “Şayet Türkiye S-400’leri almayı kabul ederse F-35 alamayacak. Bu kadar basit” dediğini hatırlattı. Bu gelişmelerle birlikte site, program kapsamında ABD’de eğitim gören F-35 öğrencileri, bakım personeli ve uçuş eğitmenlerinin Türkiye’ye gönderilebileceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

RT: Rus yetkililere göre “süreç planlandığı gibi işleyecek”

Dünyanın konuştuğu satışta Türkiye’ye füze savunma sistemi gönderen Rusya’da da gündem S-400’lerin teslimatının başlaması oldu. ABD’nin Ankara üzerindeki baskı artarken sevkiyatın başladığını duyuran Russia Today (RT), Türkiye’nin Washington’dan gelen baskıya meydan okuduğunu yazdı. 

Haber kanalının sitesinde yer verdiği haberde, Rusya Savunma Bakanlığı’nda üst düzey bir yetkilinin, imzaları 2017’de atılan anlaşma uyarınca sevkiyatın başladığını doğruladığını ve sürecin planlandığı gibi devam edeceğini söylediğini aktardı. 

ABD’nin Ankara’ya Rusya’yla yaptığı anlaşmadan vazgeçmesi yönünde baskı yaptığını belirten RT, S-400’lerin satın alınması halinde Pentagon’un Türkiye’yi F-35 programından aşama aşama tamamen çıkarma planını hatırlattı. 

RT’nin haberinde ayrıca Washington’ın S-400 füze sistemlerini almak için geçen yıl ekim ayında imza atan Hindistan’ı da caydırmak için çaba sarf ettiği kaydedildi. 

Sputnik: Washington Ankara’ya “şantaj yapıyordu”

İlk sevkiyatın başlamasına dair haberinde 2017 tarihli anlaşmayı hatırlatan Rus haber sitesi Sputnik ise Washington’ın Ankara’yı yaptırımla tehdit ettiğini ve “şantaj yaptığını” belirtirken, Türkiye’nin askeri ekipman satın almanın bir egemenlik hakkı olduğuna ve S-400 sistemlerinden vazgeçme ihtimalinin bulunmadığına dair birçok kez açıklamada bulunduğunu ifade etti.  

BBC: İkili ilişkiler büyük bir testten geçmek üzere

Haberinin başlığında “Türkiye’nin Rus S-400 füze savunma sistemleri alarak ABD’ye meydan okuduğunu” belirten İngiliz yayın kurumu BBC ise Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’la yaptığı bir görüşmenin ardından “ABD’nin yaptırım uygulayacağına inanmadığını” söylediğini aktardı. 

Son gelişmenin “Washington’la NATO’nun önemli bir üyesi arasında büyük bir anlaşmazlığa yol açabileceğini” ifade eden BBC, bir NATO üyesinin Rusya’dan bu tür bir ekipman satın almasına neredeyse hiç rastlanmadığını iddia etti. BBC haber sitesinde ayrıca “Ankara ve Washington arasındaki bağların büyük bir testten geçmek üzere” olduğu ifadesine yer verdi. 

Jerusalem Post: NATO’ya meydan okuyan Rusya, füze sistemini Türkiye’ye teslim ediyor

S-400’lerin sevkiyatı İsrail basınında da geniş yer buldu. Haaretz gazetesi Türk Savunma Bakanlığı’nın sevkiyatın başladığına dair duyurusunu aktarırken, bu gelişmenin Türkiye’yi ABD yaptırımlarına yaklaştırdığını yazdı. Jerusalem Post gazetesiyse “NATO’ya meydan okuyan Rusya, füze sistemini Türkiye’ye teslim ediyor” sözlerini başlığa çıkardı. 

 

 

DAHA FAZLA HABER OKU