Brezilya Amazonları'nda rekor seviyelerde ormansızlaşma görüldü: "Dehşet verici bir haber"

"Bu ormanları mahvolunca özleyeceğimizi söylemek, ciğerlerimizi mahvolunca özleyeceğimizi söylemek gibi"

Brezilya Amazonları'nda bu yıl şu ana kadar üç farklı ayda ormansızlaşma rekoru kırıldı (AFP)

Brezilya hükümetinin endişe verici yeni verilerine göre Amazon'daki ormansızlaşma geçen ay aniden rekor seviyelere yükseldi.

Yok edilen orman miktarının geçen yıl nisana göre neredeyse iki kat arttığı görüldü.

Çevre kampanyacıları, dünyanın en büyük tropikal yağmur ormanlarının büyük kısmına ev sahipliği yapan ülkede ormansızlaşmanın "kurumsallaştığını" iddia ederken rekor seviyeler için Brezilya devlet başkanını işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2015/2016'dan bu yana aylık ölçümleri raporlayan Brezilya'nın ulusal uzay araştırma ajansı Inpe'nin verilerine göre Brezilya'daki Amazon'un ormansızlaşması, son günü haricinde nisan ayı içerisinde toplam 1012,5 kilometrekareye ulaştı.

30 Nisan'a ilişkin veriler ise gelecek hafta açıklanacak. Fakat nisanın rakamları şimdiden ormansızlaşmanın kaydedilen en yüksek seviyede olduğunu gösteriyor.

En yüksek seviye, rekorun bu yıl ocak ve şubatta da kırılmasının ardından geldi.

Climate Observatory'den Suely Araujo, "Nisan rakamları çok korkutucu. Yağmurlar nedeniyle bu geleneksel olarak ormansızlaşmanın daha az olduğu bir ay" dedi.

Aynı Brezilyalı çevre savunma grubunun başkanı Marcio Astrini ise şöyle dedi:

Bu rekora neden olanın bir adı ve soyadı var: Jair Messias Bolsonaro.

Amazon'daki ormansızlaşma, sağcı başkanın üç yıl önce göreve gelip çevre korunmasını zayıflatmasıyla ivme kazandı.

Bolsonaro, önemli bir karbon yutağı ve gezegenin en zengin biyolojik çeşitlilik alanlarından biri olan yağmur ormanlarında daha fazla çiftçilik ve madenciliğin yoksulluğu azaltmaya yardımcı olacağını savunuyor.

Ancak Amazon, gezegenin en zengin biyolojik çeşitlilik alanlarından biri olmasının yanı sıra iklim kriziyle mücadelenin anahtarı kabul edilen muazzam bir karbon yutağı da.
 

amazonbrezilya1.jpg
Brezilya'nın Rondonia eyaletinde, Amazon yağmur ormanlarının ormansızlaşmış alanının havadan görünümü (AFP)​​​​​​​


Özellikle de balta girmemiş ormanlardaki ağaçlar, gezegeni ısıtan karbondioksitin atmosferden uzaklaştırılmasında önemli bir rol oynamakta.

University College London'da iklim tehlikeleri profesörü Bill McGuire, Brezilya Amazonları'nın geçen ayki ormansızlaşma seviyesinin "dehşet verici bir haber" olduğunu söyledi.

McGuire attığı tweette, "Bu ormanları mahvolunca özleyeceğimizi söylemek, ciğerlerimizi mahvolunca özleyeceğimizi söylemek gibi" dedi.

Amazon Çevre Araştırma Enstitüsü'nün (IPAM) bilim direktörü Ane Alencar, ortadan kaldırılan yağmur ormanı miktarının "absürt" olduğunu söyledi.

Alencar, "Rekor üzerine rekor kırılmasına bakılırsa, ülkede ormanların yok edilmesi normal bir şey olarak kurumsallaştı" dedi.

Araştırmacılar, Amazon yağmur ormanlarının aşırı iklim olaylarından geri dönebilme yetisini yitirdiğini de tespit ederken bu, Amazon'un "kritik noktaya" hızla yaklaştığı endişelerini artırıyor.

Bilim insanları, bu noktanın ağaçların toplu yok oluşunu tetiklemesiyle ormanın bir savanaya dönüşmesinden korkuyor.

Brezilya hükümeti, çevreyle ilgili suçlarla savaşırken büyük çaba sarf ettiğini ve yetkililerin 5 Amazon eyaletindeki ormansızlaşmayla mücadelede işbirliği yaptığını duyurmuştu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU