Amazon sendikalaşan depodaki 6 üst düzey yöneticiyi kovdu

İşçiler ve yöneticiler, şirketin misilleme yaptığını söyledi

Amazon ve Starbucks işçilerinin hamleleriyle son dönemde ABD'de hızlı bir sendikalaşma hareketi başladı (Reuters)

Amazon, New York'taki sendikalaşan depoda görevli en az 6 üst düzey yöneticiyi kovdu.

ABD'nin prestijli gazetelerinden New York Times'ın (NYT) haberine göre çevrimiçi perakende devi, perşembe günü New York kentine bağlı Staten Island'daki depoda görevli en az 6 üst düzey yöneticiye işten çıkarıldıklarını iletti.

Söz konusu depodaki işçiler 1 Nisan'da sendikalaşma kararı almıştı. Böylelikle Jeff Bezos'un kurduğu şirketin 27 yıllık tarihinde ilk kez sendikalaşmaya gidilmişti.

Aralarında eski ve mevcut çalışanların yer aldığı ve kimlikleri paylaşılmayan Amazon işçilerinin verdiği bilgilere dayandırılan haberde, işten çıkarılan kişilerin şirketin sendikalaşmaya yönelik yanıtını işçilere anlatmakla görevlendirildiğini öne sürdü.

Kovulan bazı üst düzey yöneticilerin 6 yıldan fazla süredir firmayla çalıştığı iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Amazon sözcüsü Kelly Nantel, işten çıkarmaların Staten Island deposundaki "liderlik ve uygulamayla" ilgili birkaç haftadır yürütülen değerlendirmeler sonucu yapıldığını öne sürdü.

İşçilerse yöneticilere ""organizasyon değişikliği" kapsamında işten çıkarıldıklarının söylendiğini iddia ederek, kararın periyodik olarak düzenlenen performans değerlendirmeleri dışında yapıldığını savundu.

Ayrıca çalışanlar, işten çıkarma hamlesinin Amazon'un sendikalaşma kararına karşı misillemesi olduğunu ileri sürdü.

ABD Başkanı Joe Biden da Amazon işçilerinin sendikalaşma çalışmalarına destek vermişti. Biden, 6 Nisan'daki açıklamasında "Amazon, biz geliyoruz. Dikkat et" demişti.

Amazon ise 8 Nisan'da ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na (National Labor Relations Board –NLRB) sendika sonucunun iptal edilmesi için başvuru yapmıştı.

Şirket, itiraz başvurusunda NLRB'nin sendikalaşma yönünde oy kullanmaları için işçileri tehdit ettiğini ve onlara rüşvet verdiğini iddia etmişti.



Independent Türkçe, New York Times, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU