Sri Lanka'da iç çamaşırlı genel grev: "Elimizde kalan tek şey bu"

Milyonlarca işçinin katıldığı grevde protestocular hükümetin istifasını istedi

Sri Lanka'daki büyük eylemlerde protestocular polis barikatlarına iç çamaşırlarını astı (AFP)

Sri Lanka'da işçiler ekonomik krize karşı genel greve giderek hükümetin istifasını istedi.

Bugün ülke genelinde düzenlenen protestolarda binlerce dükkan, işyeri ve okul kapanırken toplu taşıma neredeyse durma noktasına geldi.

Ülkedeki sendikalar adına açıklama yapan Ravi Kumudesh, krizden hükümetin suçlu olduğunu söyleyerek "Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ekonomimizi soktuğu bu inanılmaz acı duruma neden olan politik hatalarını tek tek gösterebiliriz. İstifa etmek zorunda" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fransız haber ajansı AFP'nin milyonlarca işçinin katıldığını belirttiği protestolarda göstericiler, başkent Kolombo'daki parlamento binası civarında kurulan barikatlara iç çamaşırlarını astı ve "Elimizde kalan tek şey bu" diyerek hükümete tepki gösterdi.

Bazı iç çamaşırlarında Rajapaksa karşıtı "Evine dön Gota" yazıları da dikkat çekti.

Yüzlerce üniversite öğrencisiyse perşembe günü parlamentoya giden anayolda başlattıkları oturma eylemini bugün de sürdürerek greve katıldı.

Perşembe günkü protestolarda öğrenciler parlamentoya girmeye çalışmış fakat polisler gözyaşartıcı kullanarak göstericileri engellemişti.
 

sri lanka protesto - ap.jpg
Polislerle öğrenciler arasındaki çatışmada can kaybı yaşanıp yaşanmadığı henüz bilinmiyor (AP)


Üniversitelerarası Öğrenci Federasyonu'ndan Wasantha Mudalige, gösterilere devam edeceklerini söyleyerek "Böyle bir durumda üniversite öğrencileri seslerini çıkarmak zorunda. Polis bize gözyaşartıcıyla saldırdı ama parlamentoya bizi ya da dertlerimizi temsil etmediklerini göstermek için burada protestoyu sürdüreceğiz" dedi.

Protestolara katılan 42 yaşındaki Purnima Muhandiram ise "Siyasetçilerin bize yalan söylemesinden bıktığımız için buradayız. Devlet Başkanı ve bu hükümetin istifa etmesini istiyoruz" dedi.
 


Sri Lanka, Birleşik Krallık'tan (BK) bağımsızlığını kazandığı 1948'den bu yana en büyük ekonomik ve toplumsal krizini yaşıyor. 

Göstericiler yaklaşık bir aydır Devlet Başkanı'nın çalışma ofisinin önünde protesto düzenliyor.

Protestocular, Devlet Başkanı'nın kardeşi Başbakan Mahinda Rajapaska ve hükümetteki diğer Rajapaska üyelerinin istifasını istiyor. Devlet Başkanı ve Başbakan istifa çağrılarına karşılık vermezken, şimdiye dek Rajapaska ailesi üyelerinden farklı bakanlıklarda görev yapan 3 kişi istifa etti.
 


22 Şubat'tan bu yana günde 7,5 saati bulan elektrik kesintilerine gidilen ülkenin toplamda 51 milyar dolar dış borcu var.

Sri Lanka'nın bu borcun 25 milyar dolarını 2026'ya kadar ödemesi gerekli. Hint Okyanusu'ndaki ada ülkesi, bu miktarın 7 milyar dolarınıysa bu yıl sonuna kadar ödemek durumunda.

Ekonomik kriz neticesinde moratoryum ilan edilen ülkenin Maliye Bakanı Ali Sabri, finansal yardım için 20 Nisan'da IMF'le görüşmüştü. IMF Sri Lanka Direktörü Masahiro Nozaki ise ülkeye finansal destek sağlanabilmesi için "yeterli güvenceleri görmeleri gerektiğini" söylemiş ve öncelikle borçların yapılandırılmasını talep etmişti.
 

sri lanka protesto 2 afp.jpg

Sri Lanka'daki büyük eylemler ülkedeki yaşamı neredeyse durma noktasına getirdi (AFP)


Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe ise 13 Nisan'da yaptığı açıklamada yurtdışında yaşayan vatandaşlara "kritik durumdaki ülkeye döviz göndererek destek olmaları" çağrısı yapmıştı.

Weerasinghe, bağışlar için ABD, BK ve Almanya'da banka hesabı açıldığını belirtmiş ve hesapların IBAN numaralarını paylaşmıştı.



Independent Türkçe, AFP, Wio News, ABC, The Hindu

DAHA FAZLA HABER OKU