Europol'den "Rusya-Ukrayna savaşı" uyarısı: Yabancı savaşçılar radikalleşerek AB'ye gelip kamu güvenliği tehdidi oluşturabilir

Europol direktörü, "SIS sistemindeki ve veri tabanlarımızdaki yapılan birkaç kontrol, hem cihatçı hem de sağcı terörizmin Ukrayna'ya seyahatini doğrulamaktadır" dedi

Fotoğraf: AA (Arşiv)

Europol Direktörü Catherine De Bolle, Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenlenen "Organize Suçlarla Mücadele Eden Emniyet Müdürleri: Zorluklar ve Destek" konulu bölgesel konferansında konuştu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşının Avrupa güvenliğine yönelik olası tehlikeleri hakkında açıklamalarda bulunan De Bolle,  Ukraynalı sığınmacıların istismar riskiyle ilgili endişelerini dile getirdi ve sığınmacıların insan kaçakçılığına karışan suçluların kurbanı olabilecekleri uyarısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ukrayna'da birikmiş olan silahların kaçakçılığı riskine de dikkati çeken De Bolle "AB'de bir terör faaliyeti tehdidi de ortaya çıkabilir. Yabancı savaşçılar halihazırda savaş bölgesine gidiyor. Bazıları sonunda radikalleşerek AB'ye dönebilir, kamu güvenliği tehdidi oluşturabilir. SIS (Schengen Bilgi Sistemi) sistemindeki ve veri tabanlarımızdaki yapılan birkaç kontrol, hem cihatçı hem de sağcı terörizmin (Ukrayna'ya) seyahatini doğrulamaktadır" dedi.

Kuzey Makedonya İçişleri Bakanı Oliver Spasovski de farklı ülkelerdeki kolluk kuvvetleri arasında daha fazla iş birliği yapılması çağrısında bulunarak, "Avrupa Birliği'nin bir parçası olursak, Avrupa'yı suçtan daha kolay koruyacağız. Bu konudaki duruşumuz oldukça açık. Biz Avrupa yolundayız ve bu konuda tutarlıyız" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU