Mariupol'de Ukraynalıları Sovyet bayrağıyla karşılayan "Anya Nine'nin" heykeli dikildi

"Tüm Rus dünyası için anavatanın sembolü"

Anya Nine, Rusya'da Kremlin yanlıları için bir savaş sembolü haline geldi (Telegram)

Rusya, istila ettiği Mariupol şehrinde elinde Sovyetler Birliği bayrağı tutan bir "Anya Nine" heykeli yaptırdı.

İktidardaki Birleşik Rusya partisinin genel sekreteri Andrey Turçak, 4 Mayıs'ta Telegram hesabından yaptığı paylaşımda, heykelin fotoğraflarına ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yardımcısı Sergey Kiriyenko'nun konuşmasına yer verdi.

Leninski Komsomol Meydanı'ndaki heykelin açılışında Kiriyenko, "Anya Nine tüm Rus dünyası için anavatanın sembolüdür. Maalesef onun tam adını bilmiyoruz fakat kesinlikle öğreneceğiz ve kendisine teşekkür edip önünde eğilme fırsatı bulacağız" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Etkinliğe katılanlar arasında yer alan ve 2014'te Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin başındaki Denis Puşilin'in de Anya Nine'nin "sadakat ve dayanıklılığının tüm Ruslara ilham kaynağı sağladığını" söyledi.

Gerçek kimliği bilinmeyen ve "Anya Nine" diye anılan kadın, 7 Nisan'da başta Telegram olmak üzere farklı sosyal medya platformlarında viral hal gelen bir videoyla ünlenmişti.

Videoda Mariupol'deki yaşlı bir kadın, bölgeye gelen Ukraynalı askerleri Rus zannederek onları karşılamak için elinde Sovyet bayrağı taşıyarak yanlarına gitmişti.

Ukraynalı askerse bayrağı alıp kadına yemek vermiş fakat daha sonra bayrağı yere atıp üzerine basınca yaşlı kadın "Benim ailem bu bayrak uğruna öldü" diyerek yemeği askere geri vermişti.
 


Kremlin yanlıları ve devlet medyası da görüntüleri kullanarak Rus askerleri "kurtarıcı" olarak gören Ukraynalıların da olduğunu savunmuş ve savaş propagandası yapmıştı.

Anya Nine'nin heykeli, 25 Nisan'da Ukrayna sınırındaki Rus şehri Belgorod'da da dikilmişti. Fakat 25 yaşındaki Roman Sakharov adlı bir kişi saldırarak heykeli parçalamış, bunun üzerine kendisine 15 gün hapis cezası verilmişti.

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 71. gününde de çatışmalar devam ediyor.



Independent Türkçe, Moscow Times, Meduza

DAHA FAZLA HABER OKU