Çin, Kremlin yaptırımlarının kendisine uygulanma ihtimaline karşı ekonomisine "stres testi" uygulamış

"Eğer ABD'nin başını çektiği Batılı müttefikler Moskova'ya böyle yaptırımlar uygulayabiliyorsa, aynısını Çin'e de yapabilirler"

Batılı devletler ve Ukrayna, Çin'i savaş nedeniyle defalarca Kremlin'i kınamaya çağırırken, Pekin hassas dengelerin yer aldığı tarafsız pozisyonunu korumaya çalışıyor (Reuters)

Çin'in savaş nedeniyle Batı'nın Rusya'ya uyguladığı yaptırımların ardından, benzer bir senaryonun kendi ekonomisindeki etkisini öngörebilmek için "stres testi" uyguladığı öne sürüldü.

Birleşik Krallık'ın (BK) önde gelen gazetelerinden Guardian'in ismini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, Pekin yönetiminin şubatın sonları ve martın başında ülkenin ekonomik yapısını bir stres testine soktuğu iddia edildi.

Buna göre uluslararası ticaretten banka denetimine kadar farklı alanlarda önemli bazı devlet kuruluşlarının, Batı'nın savaş nedeniyle Kremlin'e uyguladığı yaptırımların aynısını Çin'e uygulaması durumunda ülkenin nasıl tepki vereceği ölçüldü.

Guardian'a konuşan kaynak, "Bu testte yer alan kuruluşlar, Çin'e Batı tarafından sergilenecek benzer bir yaklaşımda, ülkenin politika yanıtının ne olabileceğini anlamak için Rusya'nın karşılaştığı tavırdan yola çıktı. Bu stres testi aralarında modellemenin de bulunduğu farklı metotlarla gerçekleştirildi" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pekin yönetiminin ülkedeki geniş bürokrasiden neden böyle bir test talep ettiğine dair detaylı açıklama yapmadığını söyleyen kaynak, yetkililerin Çin'in Rusya'ya yakınlığı düşünüldüğünde uygulamanın "doğal bir tepki" olduğunu söylediğini savundu.

Guardian'a konuşan ve kimliğini açıklamayan bir başka kaynaksa Çinli diplomatların savaşın gidişatını anlayabilmek için geçen haftalarda uzmanlarla buluştuğunu öne sürdü.

ABD merkezli Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'ndan Tong Zhao, "Pekin, eğer ABD'nin başını çektiği Batılı müttefikler Moskova'ya böyle yaptırımlar uygulayabiliyorsa, aynısını Çin'e de yapabilirler diye düşünüyor. Dolayısıyla ülkenin gerçekte ne kadar dayanıklı olduğunu göstermesi gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Zhao, söz konusu stres testinin Pekin yönetiminin savaşta Kremlin'e malzeme desteği sağlaması durumunda bunun ülkeye kısa süreli maliyetinin ne olacağını anlayabilmek için yapılmış olabileceğini de söyledi.

Çin şu ana dek savaşta Rusya'ya açık olarak askeri ve ekonomik bir destek vermedi.

BK'nin prestijli gazetelerinden Financial Times, kimliğini açıklamadığı kaynaklara dayandırdığı haberinde, 22 Nisan'da Çin Ekonomi Bakanlığı ve Merkez Bankası'ndan yetkililerin hem yerel hem de yabancı bankalarla bir toplantı düzenlediğini yazmıştı.
 


Haberde, Batılı devletlerin Pekin'e Rusya'ya uyguladıkları gibi bir yaptırım uygulamaları durumunda Çin'in yurtdışındaki malvarlıklarının nasıl korunabileceğine dair görüşmeler gerçekleştirildiği öne sürülmüştü.

Çin, Batı medyasında çıkan ve Ukrayna - Rusya savaşıyla Çin - Tayvan gerginliği arasında paralellik kuran haberlere tepki de göstermişti.

BK'nin başkent Londra'daki Çin Büyükelçiliği, geçen hafta ülke medyasında bu doğrultudaki kıyasları eleştirerek iki durumun birbirine benzemediğini savunmuş ve “dışarıdan müdahaleyi kabul etmeyeceklerini” belirtmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'taki askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 71. gününde de çatışmalar devam ediyor.



Independent Türkçe, Guardian, Financial Times

DAHA FAZLA HABER OKU