Birleşik Krallık'ın fon kesintileri nedeniyle 40 binden fazla Suriyeli çocuğun eğitimi yarıda kaldı

Syria Relief adlı sivil toplum kuruluşu, fon bulunamazsa ağustosta okulların tamamen kapanabileceğini duyurdu

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya, geçen haftaki açıklamasında iç savaşın yarattığı kriz nedeniyle Suriye'de 2,4 milyondan fazla çocuğun eğitim göremedğini belirtmişti (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) hükümetinin Syria Relief adlı yardım kuruluşuna verdiği fonda yaptığı kesintiler nedeniyle 40 binden fazla Suriyeli çocuğun eğitimi yarıda kaldı.

Syria Relief ve bağlı olduğu Action For Humanity yardım kuruluşlarının iletişim direktörü Jessica Adams, kesintilere ilişkin açıklamasında "Eğer BK hükümeti ve diğer bağışçıların yarattığı açık için fon bulunmazsa, Suriye'nin kuzeyindeki çocukların birkaç nesil boyunca eğitimleri yarım kalacak. Bu da neredeyse hızla çocuk işçiliği, çocuk evliliği, erken yaşta hamilelik, çocukların orduya alınması ya da silahlı gruplara katılması, çocuk sömürüsü ve ticaretinde artışa yol açacak" dedi.

BK Dışişleri Bakanlığı'nın geçen yıl kararlaştırdığı 4,2 milyar sterlinlik bütçe kesintisinin detayları martta ortaya çıkmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Buna göre Suriye için yapılan harcamalarda yüzde 69 kesintiye gidilmiş, anne sağlığı, eğitim ve genel sağlık sistemiyle Filistinli sığınmacılara verilen fon miktarları azaltılmıştı.

Bu kapsamda 30 Nisan'da Syria Relief'in yönettiği 133 okula verilen fon da durdurulmuştu.

Adams, "Bu, bizim ve Suriye'deki çocukların, ebeveynlerin ve öğretmenlerin gerçekten iptal edilmesini umduğumuz siyasi nitelikte bir karar" ifadelerini kullandı.

BK'de Suriye'ye yönelik çalışmalar yapan en büyük sivil toplum kuruluşu (STK) Syria Relief, 2011'de Suriye'de iç savaşın patlak verdiği dönemde kuruldu.

Suriye'de bugüne dek 306 okulu işleten STK, diğer bağışçıların da fonlamalarını azaltması veya savaş nedeniyle Ukrayna'ya göndermesi sonucunda şu anda 24 okulda 3 bin 600 çocuğa eğitim sağlıyor. Bu okulların da fon kesintileri sebebiyle ağustosta kapatılma ihtimali söz konusu.

Yaşanan kesintiler nedeniyle 2021'den bu yana 100 bin çocuğun eğitiminin yarıda kaldığı Suriye'de Birleşmiş Milletler'e göre iç savaşın yarattığı krizin etkileri sebebiyle 14,6 milyon yurttaşın insani yardıma ihtiyacı var.



Independent Türkçe, Guardian, The Cradle

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU