Meta, Mark Zuckerberg'ün "iPhone anı" için 4 yeni sanal gerçeklik seti tasarlıyor

Eski bir çalışanın "Zuck'ın egosu [gözlüklerle] iç içe" dediği bildirildi

(Reuters)

Facebook, Instagram ve Oculus'ün sahibi Meta'nın, 2024'e kadar piyasaya 4 yeni sanal gerçeklik (VR) başlığı sürmeyi planladığı bildirildi.

Bunlardan ilki, mevcut Quest cihazından daha güçlü bir cihaz olan Project Cambria başlığı, eylülde piyasaya sürülecek. Daha sonra yeni bir versiyonu 2024'te çıkacak.

The Information'ın alıntıladığı Meta sözcüsüne göre başlığın ilk sürümünün fiyatı 799 doların üzerinde olacak. Özellikleri arasında sanal gerçeklik ortamında e-posta veya kod yazmak için yüksek çözünürlüklü görüntü kalitesi yer alıyor.

Başlıklar Meta'nın Android işletim sistemini çalıştıracak ve düşük kaliteli bir dizüstü bilgisayara mümkün olduğunca benzeyecek fakat başlığın ana odağı karışık gerçeklik deneyimlerini gerçekleştirmeyi mümkün kılan tam renkli anlık geçişler yapabilmesi olacak.

Diğer iki başlık 2023 ve 2024'te çıkacak fakat bunlarla ilgili ayrıntılar henüz net değil.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Meta sanal gerçeklik başlığının yanı sıra 2024'te Hypernova adlı daha ucuz bir sürümüyle birlikte Nazare AR (Augmented Reality, Artırılmış Gerçeklik) gözlüklerini de piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Bu Meta'nın CTRL-Labs adlı girişimden satın aldığı teknolojiye dayanarak kullanıcı arayüzünü düşünceler aracılığıyla kontrol etmek için beyinden ele gönderilen uyarıları okuyan bir bilek bandıyla eşleştirilecek.

Nazare'nin bir akıllı telefona bağlanmaya gerek duymadan çalışacağı, Hypernova'nınsa mesajlar ve bildirimler için bir akıllı telefonla eşleşeceği bildirildi. Yeni AR gözlükleri 2026'da piyasaya sürülebilir, üçüncü bir sürümse 2028'de gelebilir.

İlk gözlüğün 3D grafikler ve geniş bir görüş alanı içermesi bekleniyor fakat ağır olabilir: Ağırlık 100 gramı bulabilir.

Meta, The Independent'ın yorum talebine haber yayına girene dek yanıt vermedi.

CEO Mark Zuckerberg artırılmış gerçeklik ve akıllı gözlüklerdeki amaçlarını açıkça ortaya koymuş, bunları "teknolojiyle ilişkimizi yeniden tanımlayacak" bir "kutsal kase" cihazı olarak nitelediği bildirilmişti.

The Verge'e konuşan eski bir çalışan "Zuck'ın egosunun [gözlüklerle] iç içe olduğunu" ve "bunun bir iPhone anı olmasını istediğini" söylemişti.

Şirket ve Zuckerberg, artırılmış gerçeklik cihazlarının onu Apple ve Google'ın etkisinden kurtaracağını umuyor fakat yüksek satış öngörmüyor. Satışların bildirilenlere göre 10 bin ile 50 bin arasında olması bekleniyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU