Muhammed Ali’nin boksör kızı Leyla Ali sporda cinsiyetler arası ücret farkını kınadı

Ali, ABD kadın milli futbol takımından da övgüyle bahsetti

Leyla Ali kariyeri boyunca bokstan neredeyse hiç para kazanamadığını söyledi (AP) 

Amerikalı eski profesyonel boksör Leyla Ali spordaki cinsiyetler arası ücret farkını eleştirerek “hiçbir zaman” kendi alanındaki erkeklerle aynı parayı kazanamadığını söyledi.

Ünlü boks şampiyonu Muhammed Ali'nin kızı Leyla Ali, 2019 ESPY Ödülleri'nde cinsiyet ayrımcılığı hakkında konuştu.

Eski sporcunun yorumları ABD kadın futbol milli takımının New York'ta Dünya Kupası zaferini kutladığı geçit töreniyle aynı günde geldi. Kadın futbol milli takımı kutlamalarda cinsiyet ayrımcılığı dava dilekçelerini konfeti olarak kullanmıştı. 

 

Laila Ali - AFP.jpg
Leyla Ali 2007'ye kadar profesyonel olarak boks yaptı (AFP)

 

1999-2007 yıllarında profesyonel olarak müsabakalara katılan Ali, “Boks kariyerim sırasında dünyanın en ünlü isimlerindendim ve izleyici doldurabiliyordum. Ben bile hiçbir zaman erkeklerin aldığı kadar çok para almadım. Bokstan neredeyse hiç para kazanmadım. Paramın çoğunu boks dışında kazandım” dedi.

Ancak ABD kadın futbol milli takımının aksine, Ali kariyeri boyunca ücret eşitliği için mücadele etmediğini de kabul etti. Kadın futbol milli takımı martta ABD Futbol Federasyonu'na eşit ücret talebiyle cinsiyet ayrımcılığı davası açmıştı.

Ali “Bunun için o zaman hiç savaşmadım çünkü kadınların boksunun biraz farklı olduğunu anlamıştım. Erkeklerin çektiği kadar izleyici çekemiyordu. Ama kadın futbolu o noktada! Şampiyonluk kazanıyorlar! Kendi işlerini yapıyorlar. Olmaması için hiçbir sebep yok. Mazeret yok” diye konuştu.

 

Laila Ali - Muhammed Ali - Reuters.jpg
Leyla Ali ve babası Muhammed Ali 11 Haziran 2005'te Washington'daki MCI Merkezi'nde (Reuters) 

 

41 yaşındaki sporcu, kadınların “arkalarından gelen hemcinsleri için işleri kolaylaştırmasının” harika olduğunu düşündüğünü belirtti. 

ABD kadın futbol milli takımının azim ve gücünden de övgüyle bahseden Ali sözlerini şöyle sürdürdü:

Çok muhteşemler. Şampiyonlar. Kendi işlerini yapıyorlar ve bunun bilinmesine izin vermekten korkmuyorlar. Şu an yükünü hissetmeden şampiyonluğun tadını çıkarmalılar. Ama böyle bir başarıya eriştikten sonra o yükü hissetmemek çok zor.

Ali ayrıca “Bence şu an kadınların zamanı. Kadınlar sağlam duran daha çok kadın gördükçe bundan ilham alıyor” diye ekledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD kadın futbol milli takımı martta ülke futbol federasyonuna dava açmış ve organizasyonu eşit ücret üzerinden “kurumsallaşmış cinsiyet ayrımcılığı” yapmakla suçlamıştı.

New York Times’a göre ekibin 28 üyesi de eğitim tesisleri, koçluk, tıbbi tedavi ve seyahat koşullarında ayrımcılık yapıldığını iddia eden toplu davaya dahil oldu.

Devam eden dava 2016’da 5 ABD'li oyuncu tarafından dile getirilen ücret ayrımcılığı şikayetiyle benzerlikler gösteriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/women

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU