Kaliforniya ilk kez elektriğin yüzde 100'ünü yenilenebilir kaynaklardan karşıladı

Yenilenebilir gücün büyük kısmı Los Angeles'ın güneyindeki devasa güneş santrallerinden geliyor

(Reuters)

Bir çevre örgütüne göre cumartesi günü Kaliforniya'daki elektrik talebinin yüzde 100'ü sadece temiz enerjiyle karşılandı ve bu eyalet için bir ilk oldu.

Yenilenebilir gücün büyük kısmı Los Angeles'ın güneyindeki devasa güneş santrallerinden geliyor.

Çevre örgütleri de 30 Nisan'da aşılan bu kilometre taşının aşılmasını kutladı. Aktivist düşünce kuruluşu EcoEquity'nin kurucu ortağı Dan Jacobson tweetinde, "Bu tarihi günde Kaliforniya temiz enerjide yüzde 100'ü geçti!" ifadelerini kullandı.

UC Berkeley'de enerji profesörü Daniel M. Kammen da şöyle yazdı:

Kaliforniya bugün yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaştı. Fosil yakıt ödeneklerine ve siyasi atalete son verirsek 2030'dan önce de her gün temiz enerji kullanabileceğimiz bariz.

Eyaletin elektrik şebekesini denetleyen Kaliforniya Bağımsız Sistem Operatörü'nün (CAISO) takip uygulamasına göre cumartesi öğleden sonra enerji talebi 18 bin 672 megavata (MW) ulaştı, kullanılabilir elektrik miktarıysa 37 bin 172 megavattı.

The Desert Sun gazetesinin haberine göre rekor yaklaşık 15 dakika boyunca tutulurken, daha sonra temiz enerji üretimi talebin yüzde 97'sine düştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaliforniya'daki yenilenebilir enerji kaynaklarının çoğunu güneş enerjisi oluşturuyor ve bunu rüzgar enerjisi, ardından da daha küçük ölçekteki jeotermal, biyokütle, biyogaz ve küçük hidro enerji kaynakları takip ediyor.

Dünyanın en büyük 5'inci ekonomisi olan Kaliforniya eyaleti yıl boyunca neredeyse aralıksız aldığı güneş ışığının da yardımıyla diğer tüm ABD eyaletlerinden daha fazla yenilenebilir enerji üretiyor.

Vali Gavin Newsom'un gelecek yıl için sunacağı bütçe önerisi, elektrikte yüzde 100 temiz enerjiye geçişi desteklemek için yaklaşık 2 milyar dolar fon içerecek. Kaliforniya 2045'e kadar yüzde 100 temiz elektriğe geçmeyi hedefliyor.

Başkan Joe Biden, 2035'e kadar ABD elektrik şebekesini karbondan arındırma sözü vermişti fakat bazı analistler ülkenin bu hedefe ulaşmakta zorlanacağını söylüyor.

Kaliforniya Enerji Komisyonu'nun son verilerine göre 2020'de eyaletteki elektriğin yaklaşık yüzde 59'u yenilenebilir ve sıfır karbonlu kaynaklarla üretilmişti.

2019'daysa elektriğin yüzde 60'tan fazlası yenilenebilir ve sıfır karbonlu kaynaklarca karşılanıyordu. 2020'deki düşüş eyaletin çoğunu etkileyen şiddetli kuraklık nedeniyle hidroelektrik üretiminin azalmasının yanı sıra pandeminin yeni temiz enerji operasyonlarında gecikmelere neden olmasından kaynaklanıyordu.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/climate-change/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU