NASA, yılın dördüncü güçlü güneş patlamasını fotoğrafladı

2022'nin 4'üncü güçlü güneş patlamasının jeomanyetik fırtına yaratması pek olası değil

NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi (Solar Dynamics Observatory) 30 Nisan'da Güneş'in yüzeyinde gerçekleşen güneş patlamasını görüntüledi (NASA)

Güneş'te güçlü bir güneş patlaması gerçekleşti. Bu, 2022'de meydana gelen benzer şiddetteki 4'üncü patlama fakat patlama sebebiyle Güneş'ten püsküren yüklü parçacık akışı muhtemelen Dünya'yı ıskalayacak.

NASA'nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi, cumartesi sabahı Doğu Yaz Saati'ne göre saat 9.47'de meydana gelen patlamayı fotoğrafladı.

Güneş'in yüzeyinde meydana gelen bir patlama esnasında yayılan güçlü radyasyon patlamasına güneş patlaması denir. Güneş patlamaları radyolu iletişimlere zarar verebilir ve elektrik şebekelerinde sorunlu akımlara neden olabilir. Fakat ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) bağlı Uzay Hava Olayları Tahmin Merkezi, cumartesi günkü patlamanın herhangi bir radyo kesintisine neden olması durumunda bu kesintinin muhtemelen Atlantik Okyanusu üzerinde gerçekleşeceğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneş patlamalarına genellikle taçküre kütle atımları eşlik eder. Taçküre kütle atımları, Güneş'ten atılan yüklü parçacık bulutları ve manyetik alanlardır. Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime girmeleri halinde bu kütle atımları auroralara ve jeomanyetik fırtınalara neden olabilir. Fakat NOAA'ya göre, cumartesi günkü patlamadan kaynaklanan taçküre kütle atımı Dünya'yı ıskalayacak.

NOAA, güneş patlamalarının şiddetini X-ışını salımına göre değerlendiriyor. Cumartesi günkü patlamanın şiddeti uzay hava olayları skalasında X1.1 patlaması şeklinde derecelendirildi. X sınıfı patlamalar X1 ile X10 arasında seyrediyorsa "güçlü", X10 ile X20 arasında seyrediyorsa "şiddetli" ve bundan daha güçlü patlamalarda "ekstrem" olarak kabul ediliyor. Kaydedilen en güçlü güneş patlaması 2003'te gözlemlenen X28 şiddetindeki patlamaydı.

Cumartesi günkü patlama 2022'de şimdiye kadar gözlemlenen üçüncü en güçlü güneş patlamasıydı. NASA 19 Nisan'da bir X2.2 patlaması, 30 Mart'ta bir X1.3 patlaması ve 17 Nisan'da bir tane daha X1.1 patlaması gözlemledi. X2.2 patlaması 2017'den bu yana gözlemlenen en güçlü patlamaydı.

Güneş patlamalarının sıklığı ve yoğunluğunun gelecek birkaç yıl içinde artması muhtemel çünkü Güneş, güneş patlamalarında yaklaşık 11 yıllık bir döngünün zirvesi olan azami manyetik aktiviteye doğru ilerliyor.

Birçok güneş patlaması ve taçküre kütle atımı fazla sorun yaratmasa da uzay operasyonları için tehlike teşkil edebilir. 4 Şubat'ta taçküre kütle atımının neden olduğu jeomanyetik fırtına Dünya'nın üst atmosferinin kabarmasına neden olmuş ve yeni fırlatılan 40 SpaceX uydusunu yörüngeden çıkarmıştı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU