Kanada'da yeni kanun: Uzayda cinayet ve hırsızlık yasak

Yeni değişiklik, "Kanadalı astronotların uzayda suç işlemesi şimdiye dek yasak değil miydi?" sorusunu akla getiriyor

Yasa değişikliği, Kanada'nın Ay görevleri için hazırlandı (Futurism)

Kanada hükümeti Ceza Kanunu'nda değişikliğe giderek uzayda cinayet veya hırsızlık gibi yasadışı eylemlerde bulunmayı suç haline getirdi.

Bill C-19 adı verilen yasada şu ifadeler yer aldı:

Bir uzay uçuşu sırasında, Kanada'da işlenmesi halinde suç teşkil edecek bir eylem veya ihmalde bulunan Kanadalı mürettebat üyeleri, bu eylemi veya ihmali Kanada'da işlemiş gibi kabul edilir.

Tasarı, uzayda suç işleyen Kanadalıların Dünya'ya döndüklerinde tutuklanmasını öngörüyor.

Öte yandan yasa değişikliği, "Kanadalı astronotların uzayda suç işlemesi şimdiye dek yasak değil miydi?" sorusunu akla getiriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2022 bütçe hazırlığına dahil edilen kanun değişikliği, Kanada'nın Ay yörüngesinde Lunar Gateway adlı kalıcı bir uzay istasyonu kurmayı amaçlayan NASA'yla işbirliği yapmasını kolaylaştırmak için özel olarak hazırlandı.

Değişiklik Ay istasyonunda, buraya ulaşmak için kullanılan herhangi bir uzay aracında ve Ay yüzeyinde işlenecek suçları kapsıyor.

Kanada yönetimi 1998'de astronotları ceza hukukuna tabi kılan uluslararası bir anlaşmayı imzalamıştı. 

Anlaşmanın 22. maddesinde, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görev alan herkesin kendi ülkesinin ceza yasalarına tabi olduğu belirtilmişti.

Ancak bu madde, astronotların farklı bir ülkeden meslektaşına karşı suç işlemesi durumuna dair bir şey söylemiyor.

Uzay suçlarıyla mücadele, 2019'da UUİ'de görev alan ABD'li bir astronotun tarihin ilk uzay suçunu işlediği iddiasıyla gündeme gelmişti.

Astronot Anne McClain, ayrı yaşadığı eşi Summer Worden'ın banka kayıtlarına erişmek için bir uzay istasyonuna ait bir bilgisayarı kullanmakla suçlanmış ama daha sonra iddialar yanlışlanmıştı. Şimdiyse Worden yetkilileri yanıltma suçundan yargılanıyor.

 

Independent Türkçe, Futurism, National Post

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU