Erdoğan: 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü dönüşünü sağlayacak projeyi hazırlıyoruz

"Suriye'nin diğer kısımları da güvenli hale geldiğinde gönüllü geri dönüşler için gereken zemini hazırlamanın gayreti içinde olacağız"

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yaşayan Suriyelilerden 1 milyonunun ülkesine "gönüllü" olarak geri dönmesi için bir proje hazırlığı içerisinde olduklarını duyurdu. Erdoğan, "bir hayli geniş" olarak duyurduğu proje için Suriye'de kentler inşa edileceğini işaret ederek "Konuttan hastaneye kadar, tarımdan sanayiye kadar tüm ekonomik altyapı projenin içinde yer alacak" dedi.

Erdoğan, Suriye'nin İdlib şehrinde Türkiye'nin inşa ettiği briket evlerin teslim töreninde açıklamalarda bulundu. 

"Kimsenin sebepsiz yere vatanını terk etmeyeceğini" ifade eden Erdoğan sığınmacılar hakkında "Böyle bir mecburiyetle karşı karşıya kalanlara sınır ve gönül kapımızı açmak bizim insanlık borcumuzdur. Medeniyetimiz de tarihimiz de bize böyle davranmamızı öğütlüyor. Sadece Suriye'de değil, dünyanın pek çok yerinde yardım ve destek programları yürütüyoruz" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanı, sözlerinin devamında 1 milyon Suriyeli sığınmacının "gönüllü" olarak geri dönüşünü sağlayacak projeleri hakkında şu bilgileri verdi:

Daha önce dünyanın milli gelirine göre en çok yardım yapan ülkesiyken şimdi tüm alanlarda dünyanın en çok yardım yapan ülkesi konumundayız. Bu yardımların karşılığını rabbimizin çok daha fazlasıyla bize ihsan ettiğine inanıyorum. Sadece kapılarımızı açmakla kalmadık, onların yeniden evlerine dönebilmeleri için de her türlü gayreti gösterdik, gösteriyoruz. Suriye'deki trajedi karşısında Türkiye'nin sınır ötesi harekatlarını başlattığı 2016'dan bu yana güvenli bölgelere yaklaşık 500 bin Suriyeli dönüş yapmıştır. Gönüllü geri dönüş projeleri ile destekliyoruz. Briket evler bu adımlardan biriydi. Şimdi de 1 milyon Suriyeli kardeşimizin gönüllü geri dönüşünü sağlayacak yeni projenin hazırlığı içindeyiz. Azez-Cerablus-El Bab-Tel Abyad ve Resulayn ile 13 bölgedeki proje geniş kapsamlı. Konuttan hastaneye kadar, tarımdan sanayiye kadar tüm ekonomik altyapı projenin içinde yer alacak. Suriye'nin diğer kısımları da güvenli hale geldiğinde gönüllü geri dönüşler için gereken zemini hazırlamanın gayreti içinde olacağız. 

"Göndermeyeceğiz" demişti

Bugün sığınmacıların geri dönüşü için proje hazırlığı duyurusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısa bir süre önce aynı sığınmacılar için "Göndermeyeceğiz" ifadesini kullanmıştı.

15 Mart'ta yaptığı açıklamada Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

Ana muhalefetin başındaki ve yanındakiler 'Biz seçimi kazandığımızda mültecileri ülkelerine göndereceğiz' diyorlar. Biz göndermeyeceğiz. Biz evsahipliğine devam edeceğiz. Ensarın ne olduğunu biliyoruz. Bundan tedirgin değiliz. Sevgili milletimize sesleniyorum. Sıkıntılarınız olabilir, zaman zaman yük de olabilirler. Ama unutmayın bunun ecri çok büyüktür. Biz her zaman düşmüşün yanında olduk. Bunlar kendilerini öldürmeye gelen katillerden kaçıyorlar ve bize geliyorlar. Biz gönlümüzü açacağız. Kendi insanımız içinde de hiç kimseyi mahzun, kalbi kırık bırakmayacağız.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU