Son 40 yılın en kötü kuraklığı Etiyopya'da çocukları vurdu: "Evliliklerdeki artış çarpıcı"

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, ani yükselişin "epey çarpıcı" olduğunu söyledi

Kadınlar, Gode kasabasında kuraklık yüzünden yerinden olanlar için kurulan Higlo kampında gıda yardımı için kuyruğa giriyor (Reuters)

Afrika Boynuzu son onlarca yılın en kötü kuraklıklarından biriyle karşı karşıya kalırken UNICEF, Etiyopya'nın çocuk evliliklerinde "çarpıcı" bir artışa tanık olduğunu söyleyerek uyardı.

Etiyopya, Kenya ve Somali'nin bazı bölgeleri 40 yılı aşkın süredir görülmemiş kurak hava şartlarından mustaripken, bu milyonlarca kişinin kitlesel ölçekte yerinden olmasına ve yaygın açlığa neden oluyor.

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, The Guardian'a yaptığı açıklamada zorlu koşulların Etiyopyalı kız çocuklarının daha küçük yaşta evlenme olasılığıyla karşı karşıya kaldığı anlamına geldiğini, böylece ebeveynlerinin daha yüksek başlık parası isteyebildiğini söyledi.

Ebeveynlerin bir diğer umudu da daha zengin ve daha iyi kaynaklara sahip ailelerin kızlarına bakacak olmasıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oromia bölgesinin parçası olan Doğu Hararghe'deki yerel yönetimin verileri, çocuk yaşta evlilik vakalarının 2020-21'de 6 aylık dönemde 70'ken bir yıl sonra aynı dönemde 106'ya çıktığını gösterdi. Oromia'daki diğer 5 bölgede de çocuk evliliklerinde önemli artışlar görüldü.

Russell çocuk yaşta evliliklerdeki artışın "epey çarpıcı" olduğunu söylerken, 600 binden fazla çocuğun kuraklık nedeniyle okulu bıraktığının düşünüldüğünü de ekledi.

UNICEF Genel Direktörü, evlerini terk etmek zorunda kalan genç kız çocuklarının toplumsal cinsiyete dayalı şiddet görme riskinin daha fazla olabileceğini de sözlerine ekledi.

The Guardian'a konuşan Russell şunları söyledi:

Bu kişiler [kızlarını evlendiriyorlar] çünkü şu veya bu nedenle çaresizler: Şiddetten korkuyorlar, kız çocuklarının güvenliğinden endişeleniyorlar, kaynaklara ihtiyaçları var, onları beslemeye güçleri yetmiyor.

Bu hafta kuraklığın vurduğu bölgeleri ziyaret eden Russell, yardım kuruluşunun kirli su içmek zorunda kalan ve yetersiz beslenen çocukları tedavi etmeye çoktan başladığını söyledi.

Russell'ın açıklaması, Birleşmiş Milletler (BM) Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths'in geçen hafta iki milyon çocuğun açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya kaldığı ve örgütün kuraklığa karşı harekete geçmek için gereken 1,4 milyar doların yalnızca küçük bir kısmına sahip olduğu uyarısının ardından geldi.

Cenevre'de basına kapalı düzenlenen bağış konferansında konuşan Griffiths şöyle dedi:

Bugün kabul etmemiz gereken acı gerçek şu ki 2022'de büyük çaplı can kayıplarını önlemek için bir kez daha zamana karşı yarış içindeyiz ama bunu yapacak kaynağa sahip değiliz.

Artık öncelikli önlemler alarak harekete geçmeliyiz. Hayatlar kelimenin tam anlamıyla pamuk ipliğine bağlı.
 

etiyopyaafp.jpg

22 Haziran 2021'de Etiyopya'nın Tigray bölgesinde şiddetten kaçan halk yardım almak için Mekele'de toplanıyor (AFP)


Bölgede yağmursuz geçen 4'üncü yağmur mevsimi sebebiyle, Griffiths'in "bölgenin tarihindeki iklim kaynaklı en kötü acil durumlardan biri" dediği durumun yaşanma olasılığı giderek artıyor.

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli ise sıcaklıkların artmaya devam etmesiyle önümüzdeki 10 yıllarda sıcak hava dalgalarının, kuraklıkların ve aşırı yağışların sıklaşacağını belirtiyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium/world

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU