Nebati: Bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin tasarım çalışmaları tamamlandı

Hazine ve Maliye Bakanı, bahsettiği tahvilin "ihtiyaç duyulması halinde devreye alınacağını" söyledi

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin tasarım çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.

Nebati, Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in yazılı sorularına yanıt verdi.

“ABD’de enflasyon 41 yılın zirvesinde”

Üretici-tüketici enflasyon rakamlarında küresel ölçekte tarihi rekor seviyelere şahit olunduğu görüşünü dile getiren Nebati, enflasyon oranı yüzde 8 civarında olan ABD’yi örnek verdi:

Örneğin; ABD’de enflasyon son 41 yılın zirvesinde seyrediyor. Almanya ve Fransa son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor. Bu nedenle enflasyon küresel boyutta öncelikli mücadele edilmesi gerekenler listesinde en ön sıralarda yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Piyasalarda istikrar sağladık, kurdaki oynaklığı kontrol altına aldık”

Küresel olumsuzluklara ilave olarak Türkiye’de döviz kuru gelişmelerine bağlı olarak TÜFE enflasyonunun hızlandığını ve mart ayı itibariyle yüzde 61.1’e ulaştığını hatırlatan Nebati, şunları kaydetti

Kur Korumalı Mevduat ürünleri başta olmak üzere aralık ayından bu yana aldığımız tüm tedbirlerle birlikte finansal piyasalarda istikrarı sağladık ve döviz kurundaki oynaklığı önemli ölçüde kontrol altına aldık. Döviz kurundaki oynaklığın sona ermesinin ardından önümüzdeki kısa dönemde ilk olarak aylık enflasyonların normalleşmesini bekliyoruz. Diğer yandan, 2021 yılı Aralık ayındaki ve 2022 yılı ilk çeyreğindeki yüksek enflasyon gerçekleşmeleri, enflasyonun belirli bir süre yüksek seyretmesine neden olabilir. Emtia fiyatlarındaki normalleşme, döviz kurundaki istikrar ve atacağımız ilave adımlarla önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüşün olmasını bekliyoruz.

Enflasyon korumalı tahvil konusu: İhtiyaç duyulması halinde…

TL cinsi varlıklara yönelimi arttırma çalışmalar kapsamında bireysel yatırımcının ilgisini çekebilecek farklı borçlanma enstrüman alternatifleri hazırladıklarını anlatan Nebati, şunları kaydetti:

İhtiyaç duyulması halinde devreye alınacak bu enstrümanlara yönelik ilgili kurumlarımızın çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu alternatiflerden biri olan bireysel yatırımcıya yönelik enflasyon korumalı tahvilin tasarımı ve geliştirilmesi çalışmalarımızı tamamladık. Söz konusu senedin ihracına ilişkin diğer operasyonel süreçlerin tamamlanmasının ardından ihracın zamanlamasına piyasa şartları ve Hazine borçlanma stratejilerimiz çerçevesinde karar vererek kamuoyuyla paylaşacağız.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU