Bronz Çağı hançerlerinin ne için kullanıldığı sonunda ortaya çıktı

"İhtimaller ve yeni yöntemin getireceği cevaplar sonsuz"

MÖ. 2000'in başlarında hançerler pek çok bölgede kullanılıp değiş tokuş ediliyordu (Isabella Caricola)

Bilim insanları, "Bronz Çağı'ndan kalma hançerler statü göstergesi olarak mı yoksa silah olarak mı kullanılıyordu?" sorusunu yanıtladı.

Yapılan çalışma, hançerlerin, hayvan leşleri üzerinde kullanıldığını gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Arkeologlar, bakır alaşımlı hançerlerden nasıl yararlandığını uzun süredir tartışıyorlardı. Bu aletlerin genellikle savaşçıların veya etrafı silahlarla dolu erkeklerin mezarlarında bulunmasına işaret eden birçok araştırmacı, hançerlerin esas olarak ölenlerin kimliğini ve statüsünü göstermek için kullanılan törensel nesneler olduğunu öne sürüyordu.

Bazı uzmanlarsa hançerlerin silah veya zanaatta bir araç olarak kullanıldığını düşünüyordu.

Ancak seramik, taş ve kabuk eserlere ışık tutan analiz yöntemlerine benzer bir metodun bakır alaşımlı metaller için olmaması, hançerlerin sis perdesinin arkasında kalmasına yol açıyordu.

Öte yandan Birleşik Krallık'taki Newcastle Üniversitesi'nin yönettiği bir uluslararası araştırma ekibi, bakır alaşımlı metallerle ilgili yeni bir analiz yöntemi geliştirerek bu nesnelerin nasıl görevlerde ve hangi maddeler üzerinde kullanıldığını ortaya çıkarmaya başladı.

Teknikte, hançerlerin üzerindeki organik kalıntıların ortaya çıkması için Picro-Sirius Red denen solüsyon kullanıldı. Kalıntılar daha sonra çeşitli optik, dijital ve taramalı elektron mikroskoplarıyla incelendi.

Böylece İtalya'daki Bronz Çağı yerleşimi Pragatto'da 2017'de çıkarılan hançerlerin üzerindeki kas ve tendon lifleri kalıntıları tanımlanabildi. Bu durum, hançerlerin birden fazla hayvan dokusuyla temas ettiğini ve çeşitli hayvan leşleri üzerinde kullanıldığını gösteriyor.

Uzmanlar daha sonra bir ustanın yaptığı hançer kopyalarıyla deneyler yürüttü. Bu tür bir hançerin, hayvan leşlerini işlemek için çok uygun olduğu görüldü.

Araştırma ekibinden profesör Andrea Dolfini, "Yeni yöntem, dünyanın dört bir tarafındaki çeşitli bakır alaşımlı alet ve silahların analizini mümkün kıldığı için önemli bir gelişme" dedi:

İhtimaller ve yeni yöntemin getireceği cevaplar sonsuz.

Bulgular, hakemli bilimsel dergi Scientific Reports'ta 12 Nisan'da yayımlandı.

 

Independent Türkçe, EurekAlert, Phys.org

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU