Trump ve Demokratlar arasındaki sınır güvenliği toplantısından yine sonuç çıkmadı

Demokratlara göre Cumhuriyetçiler “baskıyı hissetmiş” görünüyor

Donald Trump ve Kongre başkanlığı arasında Beyaz Saray Durum Odası’nda kapalı kapılar ardında gerçekleşen görüşmeyle ilgili konuşan Cumhuriyetçi Kongre lideri, iki haftayı geride bırakan hükümetin kısmi olarak kapalı kalmasına son verecek bir uzlaşıya varmanın haftalar sürebileceği uyarısında bulundu.

Cumhuriyetçi Parti’nin Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell, “sınır güvenliği konusunda iyi bir müzakere” yaşandığını vurgulamasına rağmen “Bugün belirli bir ilerleme sağlandığını sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

McConnell ayrıca, “Konuyu tüm yönleriyle konuştuk. Medeni bir tartışma oldu. Önümüzdeki günlerde ya da haftalarda bir şekilde uzlaşıya varacağımız konusunda umutluyum” dedi.

Çıkmaza giren ve yüz binlerce federal çalışanın ücret almadan çalışmasına neden olan hükümetin kapatılması meselesinde herkes McConnell kadar iyimser değil. Bir anlaşmaya varılması halinde mağdur olan çalışanlar paralarını geri alabilecek.

Demokrat ve Cumhuriyetçi liderler, yaşanan kördüğüm için birbirilerini suçluyor.

Senato Azınlık Lideri Chuck Schumer görüşmenin hemen ardından yaptığı açıklamada, “Son toplantıda Başkan Trump, ‘Hükümeti kapatacağım’ demişti. Şimdi ise baskıyı hissediyorlar” diye konuştu.

Schumer, “Yaşananların, kapanmanın mimarı olan Başkan’a da Cumhuriyetçilere de faydası bir yok. Bugün, çıkmazın sona ermesi ve sınır güvenliğini tartışırken hükümetin açık alması konusunda kendilerine bir fırsat sunduk” diye ekledi.

Trump’ın, kapanma konusunda Demokrat Parti’nin çabalarını görmezden geldiğini belirten Temsilciler Meclisi’nin yeni Sözcüsü Nancy Pelosi ise, “Başkan’dan hükümetin açık kalmasını istedik. Bu işi yapması için kendisine Cumhuriyetçi bir yol sunuyoruz. Neden buna yanaşmıyor ki?” diye sordu.

Cumhuriyetçiler toplantı çıkışı yaptıkları açıklamalarda, Başkan Trump’ın bu hafta içinde meseleye liderlik yapmak istediğini aktarırken, yeni yılın ilk gününde ABD’nin güney sınırında 150 göçmene göz yaşartıcı gazla müdahale edildiği olayın, Trump’ın sınıra duvar inşa etmek için 5.6 milyar dolar (4.4 milyar sterlin) talebinden geri adım atmamasında ne kadar haklı olduğunu gösterdiğini belirtti.

Cumhuriyetçi Senatör Kevin McCarthy ise “Şuanda sınır bölgesinde bir kriz yaşıyoruz. Dün vahşi bir güruhun saldırısına maruz kaldık ve orada bir mücadele verdik. Başkan, (meclis) liderlik yarışından sonra tüm bu işlerin halledilmesi için cuma günü geri gelmemizi istedi” şeklinde konuştu.

McCarthy ayrıca, Schumer’i İç Güvenlik Bakanı Kirstjen Nielsen’in bilgi almasını engellemekle suçladı.

Sınıra duvar fonu tartışması nedeniyle hükümeti kapatmaya zorlamayacakları yönünde Beyaz Saray’dan gelen açıklamalara rağmen Amerikan hükümeti 22 Aralık’tan bu yana kısmi olarak kapalı.

Demokrat liderlerle son görüşmesi sırasında kapanmanın sorumluluğunu üstleneceğini söyleyen Trump, aynı haftanın ilerleyen zamanlarında ise sınıra duvar fonunda istediği milyarlarca doların altına razı olmama kararı aldı.

Görüşme öncesinde Trump, sınır güvenliği için 1.3 milyar dolar teklif eden Demokratların, hükümetin kapatılmasını siyasete alet etmekle suçladı.

Kabine toplantısında duvar için istediği bedelin, ABD’nin federal bütçesinin boyutuyla kıyaslandığında “ufak bir meblağ”dan az fazlası olduğunu kaydeden Trump, “Amerika Birleşik Devletleri’nin somut bir duvara ihtiyacı var” dedi.

Twitter’da siyasi rakiplerini suçlamaya devam eden Trump, “Demokratlar sınır güvenliğine fon ayırmayı reddettiği için hükümetin kapatılması durumunu yaşıyoruz” tweetini paylaştı.

Hafta içinde Kongre liderleri Beyaz Saray’a döndüğü zaman ABD Kongresi’nin kontrolü ara seçimlerde rakiplerine karşı zafer kazanan Demokratlarda olacak.

Demokrat Parti, ABD’de kapsamlı bütçe konularından ayrı olarak İç Güvenlik Bakanlığı için kısa dönem harcama tasarısı da dahil hükümet bütçelerine ilişkin yasa tasalarını görüşmeyi planlıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU