Sözümona ifade özgürlüğü savunucusu Elon Musk beni Twitter'da neden engelledi?

Sadece gazeteciler de değil. Musk, "50 yıldır kurumsal güce karşı durduğunu ve yönetimi sorumlu kıldığını" belirten Washington merkezli kâr amacı gütmeyen gözlem grubu Public Citizen'ı da engellemiş

Elon Musk, Twitter'ın konuşmayı ve münazarayı savunacağını söylüyor (Twitter)

Gerçek şu ki, nedenini ve zamanını bilmiyorum.

Bunun parayla ilgisi olmadığını varsaymak zorundayım. Sonuçta dünyanın en zengin kişisi o. Ben değilim.

Bu kişi hakkında kötü bir şey söyleyip söylemediğimi hatırlamak için beynimi zorluyorum. Herkesin bildiği gibi, gerçek hayatta olduğum gibi sosyal medyada da aynı neşeli ruha sahibim (Tamam, bu biraz zorlama kaçabilir).

Yine de kısacası, Tesla'nın CEO'su ve ünlü teknoloji büyücüsü, çağımızın gerçek hayattaki süper kahramanı olabilecek Elon Musk beni Twitter'da engellemiş.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu en büyük zorluk değil. 50 yaşındaki Musk'ın söylediklerini bilmem gerekirse bunu bana başkası da aktarabilir. (Gerçekte, editörümün de gayet kaba ancak doğru biçimde belirttiği gibi, benim gibi mütevazı bir muhabiri engellemek için zaman ayırmak Musk'ın seviyesinin altında bir iş gibi duruyor.) Fakat yine de Twitter'a henüz 44 milyar dolar ödemiş ve onu ifade özgürlüğünün hamisi kılma sözü vermiş Musk açısından bu biraz garip görünüyor.

Satış kamuoyuna açıklandığında Musk, "İfade özgürlüğü işleyen bir demokrasinin temel taşıdır ve Twitter da insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konuların tartışıldığı dijital kent meydanıdır" demişti.

Ayrıca ürünü yeni özelliklerle geliştirerek, güveni artırmak için algoritmaları açık kaynaklı yaparak, spam botlarını yenerek ve tüm insan kullanıcıların kimliğini teyit ederek Twitter'ı her zamankinden daha iyi kılmak istiyorum.

Mars'ın kolonileştirilmesini sağlamak isteyen kişinin Twitter'ı satın aldığının açıklandığı günlerden bu yana, site algoritmasında bazı sağcıların (muhafazakar yorumcu Michelle Malkin gibi kimseler) uzun bir süre sonra ilk kez kullanıcıların akışında görünmesine izin tanıyan ufak bir değişikliğin çoktan yapıldığı söylentileri bolca dolanıyor. Durumun böyle olup olmadığını kim bilebilir?

Eminim yakın gelecekte, bazıları diğerlerinden daha hızlı bir şekilde gerçekleşecek her türlü değişiklik yaşanacak. Örneğin Musk'ın siteye bir "düzenle" işlevi getirmek istediğini biliyoruz. Fakat gazetecileri engellemek, hiç kimse için iyi bir şey değil.
 


Sadece gazeteciler de değil. Musk, "50 yıldır kurumsal güce karşı durduğunu ve yönetimi sorumlu kıldığını" belirten Washington merkezli gözlem grubu Public Citizen'ı da engellemiş. Kâr amacı gütmeyen kurum çarşamba günkü Twitter gönderisinde, Musk'ın engelinin kendilerini "Büyük Teknoloji şirketlerini parçalamaktan, kurumsal güçle mücadeleden ve zenginleri hesap verilebilir kılmaktan" alıkoymayacağını belirtti. Musk'ın hesabından uzak tutulma haberini bağış toplama fırsatı olarak kullanan kurum, şöyle devam etti:

Bir dolar, 5 dolar veya daha fazlasını verin ve Büyük Teknoloji şirketlerinin dizginlenmesine katkıda bulunun.

Dediğim gibi Musk'ın beni neden engellediğini bilmiyorum. Teknoloji yazarı değilim, ama neyin peşinde olduğunu ve toplumumuz üzerindeki güçlü hakimiyetini ara sıra ele alıyorum.

Pazartesi akşamı, satışın onaylandığının duyurulmasının ardından, Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un bir tweet'ini retweetlemiştim. Bezos da, Çin'in Tesla'nın en önemli ikinci pazarı olduğuna ve Twitter'ın Çin'de yasaklandığı 2009'dan beri Çinli yetkililerin platform üzerinde hiç nüfuzu bulunmadığına dikkat çeken bir gönderiyi retweet'lemişti. Bu değişmek üzere miydi? Bezos, "İlginç bir soru" diye yazmıştı.

Çin hükümeti kent meydanı üzerinde bir miktar nüfuz mu kazandı?

Amazon'un kurucusunun sözlerine düştüğüm not oldukça zararsız görünüyordu:

Dünyanın en zengin ikinci kişisi, dünyanın en zengininin Twitter'ı satın alması hakkında görüş bildiriyor.

Acaba bir şekilde, Musk bu zararsız yorumu okuyup sonra da engelle tuşuna mı bastı? Ya da bu işleri onun adına yapan bir sosyal medya ekibi mi var?

Ne yazık ki bilmiyoruz. The Independent, muhabirlerinden birinin şirketin sahibi tarafından neden engellendiği ve bunun gayet kötü bir örnek oluşturup oluşturmadığı sorularını Twitter'ın basın ofisine yöneltti fakat yanıt alamadı.

Zengin adamlar (ve bazen zengin kadınlar) her zaman medyamızın büyük kısmına sahip oldu. Firmalar ve beraberinde iş insanlarıyla büyük patronlar (Musk ve Mark Zuckerberg gibi kimseler ile 2013'te Washington Post'u alan Bezos) gazetelerimizi, televizyon kanallarımızı ve internet sitelerimizi kontrol eden şirketlerin nesillerdir sahibi oldu. En hafif tabirle bu, idealden uzak bir durum.

Daha özgür ve demokratik olması umulabilecek sosyal medyaya sahip olmaları da sinir bozucu. Mastodon (bir manşette belirtildiği üzere, "merkezsizleştirilmiş Twitter") gibi sitelerin denediği yeni mülkiyet ve kolektif kontrol modellerinin değerlendirilmesinde fayda var.

Aynı zamanda elimizdekine de sahibiz. Eğer Elon Musk, Twitter'ı gerçekten geliştirmek istiyorsa, o zaman işe koyulma zamanı gelmiş demektir. Engelimi kaldırarak başlayabilir.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU