Malavi'de albino cinayeti: Kurbanın kardeşi dahil 12 kişi suçlu bulundu

Albinoların uzuvlarının zenginlik ve şans getirdiğine inanılıyor

Malavi mahkemelerinde albino bireylere karşı işlenen suçlarla ilgili yaklaşık 20 dava sürüyor (AFP/Temsili fotoğraf)

Malavi'de iki gün önce görülen duruşmada aralarında birer rahip, polis memuru ve sağlık görevlisinin olduğu 12 kişi, 2018'de albino bir genci öldürmekten suçlu bulundu. Suçlular arasında, 22 yaşında cinayete kurban giden MacDonald Masambuka'nın erkek kardeşi de var.

Afrika ülkesinde albinoların uzuvları zenginlik ve şans getirdiği gerekçesiyle büyücülük ritüellerinde kullanılıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Malavili yetkililer, 2014'ten bu yana 170'den fazla albinonun saldırıya uğradığını söylüyor.

Ülkenin güneyindeki Nakawa köyünde yaşayan Masambuka da 9 Mart 2018'de kaybolmuştu. Kurbanın, uzuvları kesilmiş bedeni 2 Nisan 2018'de bulunmuştu.

Mahkemede söz konusu 12 kişinin, maddi çıkar uğruna Masambuka'yı öldürüp kemiklerini çıkarmayı planladığına karar verildi.

Erkek kardeşinin, evlilik vaadiyle Masambuka'yı kandırarak bir yere götürdüğü ve kurbanın burada öldürüldüğü tespit edildi. Masambuka'nın uzuvları kesilirken bedeni benzinle yakılıp gömüldü.

Kardeş Masambuka ve beraberindeki 4 kişi cinayetten suçlu bulundu. Bir rahip ve bir polis memurunun da aralarında olduğu 7 kişiyse, kurbanın vücut parçalarını satmaktan hüküm giydi.

Hakim Dorothy NyaKaunda Kamanga, "yaşama hakkının ve albino bireylerin vücut bütünlüğü hakkının" ihlal edildiğini söyledi. Suçluların cezası 31 Mayıs'ta belli olacak.

Eski Birleşmiş Milletler Albinizm Raportörü Ikponwosa Ero, bu davanın "Malavi'deki albino bireyler için ciddi bir güvenlik sorununa işaret ettiğini" söyledi.

İnsan hakları aktivistleri, mahkemenin suçlulara sert ceza vermesini bekliyor.

 

Independent Türkçe, AFP, VOA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU