Ukrayna'nın Herson şehrinde "ruble bölgesi" kurulacak

Rusya yanlısı yönetim, şehirdeki Ukraynalı mali kurumların ayrılması ve nakit tedarikinin durması nedeniyle rubleye geçişin "mecburiyet" olduğunu öne sürdü

Rus birlikleri 3 Mart'ta Herson'da kontrolü ele geçirmişti / Fotoğraf: Sputnik Novosti

Ukrayna'nın Herson şehrindeki Rusya yanlısı yönetim, şehirde Rus rublesinin kullanılacağı bir bölge kurulacağını, 4-5 ay içerisinde de tümüyle ruble kullanmayı planladıklarını bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rus ordusunun kontrolünde bulunan Herson'daki yönetimin temsilcisi Kiril Stremousov, Rus devlet kanalı Rossiya-24'e yaptığı açıklamada, bölgede emekli maaşlarıyla ilgili sorunlar yaşandığını öne sürdü.

Şehirdeki insanların maddi sıkıntılar yaşadığını belirten Stremousov, "Bu nedenle emeklilere ve memurlara destek olmak için 1 Mayıs'tan itibaren ‘ruble bölgesi' kurmayı planlıyoruz. 4-5 ay içerisinde de tümüyle ruble kullanımına geçmeyi planlıyoruz" dedi.

Stremousov, şehirdeki Ukraynalı mali kurumların ayrılması ve nakit tedarikinin durması nedeniyle rubleye geçişin "mecburiyet" olduğunu öne sürdü.

"Referandum konusunu istişare dahi etmedik"

Herson'da "halk cumhuriyeti" kurulmasına yönelik bir referandum yapmayı planlamadıklarını söyleyen Stremousov, "Ukrayna, referandum yapılacağı iddiasıyla Herson'da protesto gösterileri başlatmaya çalıştı. Referandum konusunu istişare dahi etmedik" diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı, 15 Mart'ta, Ukrayna'nın Herson bölgesinin tümünün kontrol altına alındığını bildirmişti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı da 31 Mart'ta yaptığı açıklamada, Karadeniz kıyısında yer alan ve Kırım'a sınırı olan Herson bölgesinde "Herson Halk Cumhuriyeti" adı altında sözde devlet oluşturulması konusunda referandum hazırlıkları yapıldığını iddia etmişti.

Kremlin: Ukrayna ve diğer ülkelere silah tedariki kıtanın güvenliğine tehdit

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Batılı ülkelerin Ukrayna ve diğer ülkelere silah tedarikinin kıtanın güvenliğini tehdit edeceğini söyledi.

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss’ın Ukrayna’ya sürekli silah tedariki çağrısıyla ilgili, "Ağır silahlar da dahil olmak üzere Ukrayna'ya ve diğer ülkelere silah tedariki eğilimi başlı başına kıtanın güvenliğini tehdit eden ve istikrarsızlığı kışkırtan eylemlerdir" ifadesini kullandı.

Truss, Rusya’ya karşı Ukrayna'ya sürekli silah tedariki çağrısında bulunmuş ve ayrıca Moldova ve Gürcistan'ın egemenlik ve özgürlüklerini koruma yeteneğine sahip olmasını sağlamanın gerekli olduğunu bildirmişti.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU