Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Truss: Sovyetler Birliği, Putin'den daha rasyoneldi

Truss "Küresel bir NATO'ya ihtiyacımız var" derken, Putin "Dışarıdan müdahalede edene yıldırım hızıyla misilleme yaparız" ifadelerini kullandı

Truss, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını "barbarca" diye niteledi (Reuters)

Birleşik Krallık (BK) Dışişleri Bakanı Liz Truss, Sovyetler Birliği dönemini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yönetimiyle kıyaslayarak "Sovyetler daha rasyonel hareket ediyordu" dedi.

Truss, dün başkent Londra'da düzenlediği basın toplantısında Rusya - Ukrayna savaşıyla ilgili açıklamalar yaptı.

"Ukrayna'nın kaderinin tehlikede olduğunu" söyleyen BK Dışişleri Bakanı, Batılı ülkelerin Kiev'deki direnişe desteğini "iki katına çıkarması gerektiğini" belirtti.

Truss, Putin yönetimini Sovyetler Birliği dönemi Rusya'sıyla karşılaştırarak "Sovyetler Birliği, Birleşmiş Milletler'deki veto yetkisini düzenli olarak kullanırdı. Fakat yol açtıkları tüm kötülüklere rağmen, onlar bile dünya arenasında bir derecede rasyonel hareket etmişlerdi" dedi.

BK Dışişleri Bakanı, yaptırımlarla Putin'in savaş finansmanına darbe vurduklarını savunurken, bu yönde daha fazla adımın atılması gerektiğini söyledi.

"Petrol ve doğalgaz ithalatlarını kesinlikle sonlandırmalıyız"

Truss, Batı'nın Moskova'ya bağımlılığını bitirmek zorunda olduğunu ifade ederek, "Putin'in bu korkunç savaşı finanse edebileceği hiçbir yer kalmamalı. Bu da petrol ve doğalgaz ithalatlarını kesin olarak sonlandırmak anlamı taşıyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakan, BK'nin yeni bir dış politika yaklaşımı benimseyerek askeri güç, ekonomik güvenlik ve daha derin küresel işbirlikleri oluşturmayı hedeflediğini de belirtti.

Truss, Ukrayna'ya ihtiyaç duyduğu askeri desteğin ve NATO seviyesinde silahların sağlanabilmesi için Polonya'yla ortak çalışıldığını söyledi.

"Küresel NATO'ya ihtiyacımız var"

"Rusya'yı tüm Ukrayna'dan atmak için daha hızlı şekilde daha fazla yol kat edeceğiz" diyen BK Dışişleri Bakanı, "Bu sert duruşu Ukrayna ötesindeki tehditlere karşı da sürdürmeliyiz. Küresel bir NATO'ya ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Hint-Pasifik bölgesindeki gelişmelere de değinen Truss, "Pasifik'in korunmasını sağlamak için Japonya ve Avustralya gibi müttefiklerimizle çalışarak Hint-Pasifik'teki tehditleri önlememiz gerekiyor. Tayvan gibi demokrasilerin kendilerini koruyabilmesini de sağlamamız lazım" diye konuştu.

"Çin kurallara uymalı"

Truss, Putin'in başlattığı savaşı kınamadığı için Çin'i eleştirerek, "Ülkeler kurallara göre hareket etmeli. Buna Çin de dahil" dedi.
 


Rusya'nın Çin'e ihracatının bu yılın ilk çeyreğinde neredeyse yüzde 30 arttığına dikkat çeken Truss, "Çin'in yükselişinden kaçınılmaz bir şey olarak bahsederek aslında onların ekmeğine yağ sürüyoruz. Aslında yükselişleri engellenemez değil. Eğer kurallara uygun hareket etmezlerse yükselmeye devam edemezler" ifadelerini kullandı.

"Yıldırım hızıyla misilleme"

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 64. gününde de çatışmalar sürüyor.

Rus lider, dünkü açıklamalarında Ukrayna'ya desteğini sürdüren Batılı devletlere gözdağı verdi.

Putin konuşmasında, "Eğer birileri şu anda olup bitenlere dışarıdan müdahale etmek isteyip, bizim için kabul edilemez şekilde Rusya'ya stratejik tehditler yaratırsa, yıldırım hızıyla misilleme yapacağımızı bilsinler" ifadelerini kullandı.



Independent Türkçe, BBC, Guardian, Reuters

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU