İstanbul Mushafı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edildi

İstanbul Mushafı, 66 kişilik ekip tarafından 10 cilt olarak 7 yılda tamamlandı. 10 çeşit yazının kullanıldığı eserde el yapımı aharlı kağıtlar için 800 bin yumurta akı kullanıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Mushafı'nı Takdim ve Tanıtım Programı'na katılarak konuşma yaptı.

"İstanbul'un hat sanatının merkezi olmayı sürdürmesi medeniyetimizin gücünü, tarihimizin devamlılığı, geleceğimizin aydınlığını göstermektedir" diyen Erdoğan, "Fatih Sultan Mehmet Han'dan günümüze İslam ve Türk coğrafyalarının kültür sanat merkezi olan İstanbul, bu alanlarda da dünyaya yön vermiştir" ifadelerini kullandı.

Batı'ya ırkçılık tepkisi

Erdoğan, Batı'nın dünyayı kültür, sanat, sinema ve spor gibi yumuşak güç unsuru içerik üretimiyle istila ettiğini savunarak şöyle devam etti:

Burada teknolojinin bizatihi kendisiyle muhteviyatın ayrımını iyi yapmak gerekiyor. İnternet, sosyal medyayı kullanmak herkesin hakkıdır. Şayet içeriğini siz üretmiyor, dilini siz yönetmiyorsa kısa sürede sizi gönüllü şekilde esir alan silaha dönüşür. Benzer örnekleri tüm iletişim araçları, medya mecraları için vermek mümkündür. Bu mecranın yeni bir faşizm araçlarına dönmeye başlaması dünyayı tehdidin kucağına itmektedir. Dünya yeniden ırkçılığın, İslam düşmanlığının, ötekileştirmenin yükselişe geçtiği bir döneme girdi.

Avrupa ülkelerindeki seçimlerde ırkçı partilerin iktidara ortak olma, hatta tek başına iktidara gelme seviyesine ulaşmaları üzüntülü ve kaygı verici tablodur. Müslümanlar olarak en büyük gücümüz, imkanımız hiç şüphesiz inanç, iman, birlik ve beraberliğimizdir.

AA-20220427-27694043-27694041-ISTANBUL_MUSHAFI_TAKDIM_VE_TANITIM_PROGRAMI.jpg
Fotoğraf: AA


"Yumuşak güç alanlarını ihmal etmeyeceğiz"

"Medeniyetimizin zengin birikimini ihya etme kabiliyetimizi harekete geçerek önyargı, itham, dayatma; hatta saldırıların üstesinden gelebileceğimize inanıyorum" diyen Erdoğan şunları kaydetti:

Elbette yüzümüze tokat, ayağımıza çelme, canımıza kast edene, haysiyetimize saldırana eyvallah edecek değiliz. Devletimizi güçlendirerek, ekonomimizi geliştirerek, siyasi ve sosyal birliğimizi tahkim ederek mücadelemizi sürdüreceğiz. Asıl mesafe kat etmemiz gereken yumuşak güç alanları sanat, kültür, akademi, medya, sporu ihmal etmeyeceğiz.

İstanbul Mushafı nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde 7 yılda tamamlanan el yazması Kur'an-ı Kerim bugün tanıtıldı.

AA'da yer alan habere göre, Hattat Hüseyin Kutlu’nun yetiştirdiği hüsnühat talebeleri ile tezhip ve cilt gibi farklı alanlarda uzmanlardan oluşan 66 kişilik ekibin süren çalışmaları sonucu hazırlanan eser, 10 ciltten oluşuyor.

10 çeşit yazının kullanıldığı mushaf'ta el yapımı aharlı kağıtlar için 800 bin yumurta akı kullanıldı.

İstanbul Mushafı'nda 1001 farklı tasarımda durak, 14 farklı secde gülü ve aşr gülleri, 30 farklı cüz gülü, 120 hizip gülü ve 114 sure için ayrı tasarımlarda sure başlığı yer alıyor.

Eserin orijinali Cumhurbaşkanı Erdoğan'a takdim edildikten sonra, orijinalinde kullanılan el yapımı aharlı kağıtlara, geliştirilen özel yöntem ve teknikle gerçekleştirilen 1000 takım tıpkıbasımı da İslam Dünyasının devlet başkanlarına, din adamlarına, belli başlı kütüphanelere ve önemli camilere hediye edilecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU