Elon Musk, Trump'ı Twitter'a geri getirecek ve bu daha başlangıç

Musk daha fazla ifade özgürlüğü için Twitter'ı zorlamak istediğini öne sürüyor. Ancak gerçekte sadece özel bir şirketin editöryal duruşunu daha fazla muhafazakar söylem yayımlayacak şekilde değiştiriyor: Bu Fox'un New York Times'ı devralmasına benziyor

(Reuters / Pixabay / Kolaj: Independent Türkçe)

Twitter'ın milyarder Elon Musk'ın şirketi satın alma teklifini kabul etmek üzere olduğu bildiriliyor. Muhtemelen Musk'ın ilk hedeflerinden biri, 6 Ocak'taki ayaklanmanın teşvikindeki rolü sebebiyle Twitter'dan kalıcı olarak yasaklanan eski ABD Başkanı Donald Trump'ın hesabını geri getirmek olacak. Geçmişte de "duyarcı akıl virüsüne" atıfta bulunan Musk, birkaç gün önce de teklifi kabul edilirse sosyal medya sitesindeki "tüm gerçek insanları doğrulama" sözü verdi. Musk ve Trump'ın gayet dostane bir geçmişi de var. Eski Başkan, Musk'ı "dahi" diye överken, Musk da Kovid tecritlerinden Ay'a keşif gezilerine kadar 45. Başkan'a her konuda alenen katıldı.

Musk'ın muhtemelen şimdiye kadar yaşamış herkesten daha fazla parası var ve muazzam servetini otoriter bir demagogun siyasi talihini ilerletmek için kullanıyor. ABD demokrasisinin başı büyük belada, ki bunda aşırı güçlü oligarkların demokrasiyi sevmemesinin ve demokrasi düşmanlarına yardım edecek kaynaklara sahip olmasının payı küçük değil. Bu tehdit karşısında gerçekçi olmamız önemli.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump, 2020 seçim sonuçlarının resmileşmesini geçersiz kılmaya çalışan destekçilerinin ABD Kongre Binası'na saldırmasından sonra ocak ayı başlarında Twitter'da yasaklanmıştı. Eski başkanın isyancılara destek tweetleri atması üzerine Twitter, onun siyasi şiddeti körüklemeye çalıştığı sonucuna varmıştı.

Twitter, Trump'ı kalıcı olarak yasaklamıştı. Trump'ın 6 Ocak'taki rolüne dair sonradan ortaya çıkan kanıtlar göz önüne alındığında bunu yapmakta haklıydı. Onun platformdan ayrılmaya zorlanmasının ardından Twitter'daki dezenformasyon da hızla azaldı.

Genelde, demokrasiye bağlı iyi niyetli yayınlar ve platformlar yanlış bilgi yaymak veya bir ayaklanmaya önemli ölçüde katkı sunmak istemez. Bunlar son derece makul ve hatta övgüye değer editöryal duruşlardır. Twitter, kullanıcılarının tartışmalı birçok görüşü yayımlamasına izin veriyor. Ancak sınırı, otoriter bir yönetim getirmek için tasarlanmış tahrik edici yalanlarda çizmeye çalıştı.

Bunu yaparken de Trump'ın ayaklanmayla ilgili şu ana kadar karşılaştığı az sayıdaki somut cezadan birini uygulamıştı. Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, 6 Ocak sonrası Trump'ı azletmiş fakat Senato'daki Cumhuriyetçiler Trump'ı görevden almayı reddetmişti. Temsilciler Meclisi'nin ağır seyreden soruşturmasında hadisenin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçmesine karşın oturum düzenlenmedi ya da bulgular yayımlanmadı ve Adalet Bakanlığı da herhangi bir suçlamayı kamuoyuyla paylaşmadı.

Ne ülkesi ne de partisi, ABD Anayasası'nı alaşağı etmeye çalıştığı için Trump'ı cezalandıracak pek bir şey yapmadı. Katlandığı tek sonuç, en sevdiği sosyal medya platformuna erişimini kaybetmesi olmuştu. Fazla bir şey değil. Ancak herhangi bir sonuca katlanmak onu gerçekten çok ama çok kızdırmıştı. Hiç yoktan iyidir.

Ne yazık ki Trump'ın çok fazla güçlü dostu var ve çok fazla güçlü dostunuz olduğunda hataların cezasının çekilmesine müsaade edilmiyor.
 


Trump, Tesla elektrikli araba şirketinin sahibi, 2020'de Kaliforniya'daki araba fabrikasını Kovid tecridine rağmen yeniden açmak istediğinde Musk'a destek sunmuştu. Musk'ın "duyarcılıkla" düzenli olarak dalga geçmesi ve kasten tartışmalı içerikler paylaşması (eski kız arkadaşı şarkıcı Grimes'ın trans bir kadınla çıkmaya başladığı iddiası sonrası transfobik bir mim paylaşması gibi) onu aynı tür meselelerden yakınan sağcı gevezelerin tam yanına koyuyor.

Trump her yerdeki öfkeli, gerici, varlıklı, hesap vermeyen beyazların şu anki sembolik lideri. Amerika'yı Yeniden Harika Yap sloganı her zaman, en çok güce sahip olanları iktidarda tutma anlamına geliyordu. Trump yüzde 1'dekilere kürekle para atmaya bayılıyor. Vergi kesintileriyle tarihte ilk kez milyarderlerin işçi sınıfından daha az vergi ödemesine olanak sağladı. Bilhassa Musk da Trump görev başındayken dünyanın en zengin kişisi oldu.

Biden'ın başkan olmasından bu yana Musk, Demokratların milyarderleri daha yüksek oranlarda vergilendirme önerilerine şiddetle karşı çıkıyor. Trump'ın yeniden göreve gelmesini desteklemek, bu tür önerileri öngörülebilir gelecekte engellemenin etkili bir yolu olurdu.

Musk daha fazla ifade özgürlüğüne olanak sağlamak için Twitter'ı zorlamak istediğini öne sürüyor. Ancak gerçekte sadece özel bir şirketin editöryal duruşunu daha fazla muhafazakar söylem yayımlayacak şekilde değiştiriyor: Bu, Fox'un New York Times'ı devralmasına benziyor. Dahası Musk, özel olarak bu editöryal tutumu demokrasiyi alenen aşağılayan Donald Trump lehine değiştiriyor.

Özgürlük retoriğini kullanan Musk, Twitter'ın editöryal politikasını otoriterlik yanlısı bir hale sokmayı planlıyor. Twitter, Trump'ın hizmet şartlarını ihlal ettiğini belirlemişti. Musk doğrudan meseleye dalıp hizmet şartlarının ayaklanmaya karşı daha dostane olacak biçimde değişmesi gerektiğini ilan edecek kaynaklara sahip.

Kamusal ve özel kurumlarımız, Cumhuriyetçi Parti'nin giderek daha fazla otoriterleşmeye doğru kaymasına sağlam bir yanıt vermekte zorlanıyor. Çünkü Cumhuriyetçi Parti'nin dayattığı otoriter azınlık yönetimini tercih edecek birçok kişi var. Cumhuriyetçi partizanlar, Hıristiyan muhafazakar milliyetçiler, beyaz erkeklerin büyük bir kısmı... Amerika'nın giderek daha az Cumhuriyetçi, daha az Hıristiyan ve daha az beyaz olduğunu görüyor ve iktidarda kalmanın tek yolunun Amerika'nın demokratik deneyimini terk etmek olduğuna inanıyorlar. Eğer seçimler aleyhinize gidiyorsa, seçimlerden kurtulun. Trump'ın programı bu ve çok fazla destek görüyor.

Bunu destekleyenler arasında çok zenginler de var. Oligarkların onları kamuoyuna hesap verir kılabilecek boğucu demokratik süreçlerde kazanılmış çıkarları var. Keza bu antidemokratik dürtüleri ilerletecek ve normalleştirecek çok fazla güce de sahipler. Trump'ın otoriter hayallerine ulaşmasına yardım edebilecek biri varsa o da dünyanın en zengin kişisidir.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU