Kadim kafatasları Vikinglerin Kiev'le fildişi ticareti yaptığını ortaya koydu

Kiev'de bulunan kafatası parçaları, Vikinglerin doğu Avrupa'yla nasıl ticaret yapmış olabileceğini anlatıyor

Arkeologların Kiev'de bulduğu deniz aygırı kafatası parçaları (James H. Barrett ve Natalia Khamaiko)

Arkeologlara göre, Kiev'de çıkarılan büyük deniz aygırı kafatası parçaları Vikinglerin Ukrayna'yla fildişi ticareti yaptığını gösteriyor.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, Spaska Caddesi 35 numaradaki boş arazide, deniz aygırı burnuna ait kocaman 9 kemik parçası bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu alandaki kazılar 10 yıl önce sonlanmıştı. Fakat daha önce elde edilen bulguların analizi, sokağın Ortaçağ zamanlarında Dinyeper nehri kıyısında canlı bir rıhtım olduğuna dair yeni teorilere hayat verdi.

1100'lü yıllara kadar uzanan toprak tabakasının içinde kafatası parçalarının yanı sıra, deniz aygırı köpek dişlerinden yapılmış oyma fildişi parçaları, altın teller, cam parçaları, Almanya kökenli demir bir kılıç ve binlerce hayvan kemiği de gömülüydü.

Natalia Khamaiko liderliğindeki bilim insanları, oyma fildişinden alınan DNA sayesinde, bu köpek dişlerinin sadece doğu Kanada ve Grönland yakınlarındaki kuzeybatı Atlantik Okyanusu'nda bulunan bir deniz aygırı genetik grubuna ait olduğunu keşfetti.

Bahse konu parçalar, Kanada ve Grönland'dan kuzey Ukrayna'daki Dinyeper nehrinin çamurlu kıyılarına uzanan 4 bin kilometrelik bir ticaret güzergahına işaret ediyor.
 

Kiev'deki Spaska caddesi.jpg
Sol tarafta, Kiev Spaska Caddesi 35 numaradaki boş arazi yer alıyor (Google)


Scientist'in haberine göre, halihazırda Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi'nde arkeolog olarak görev yapan Khamaiko, "Çok şaşırmıştık. Daha önce, Kiev'de buna benzer bulgular olduğunu hiç bilmiyorduk" dedi.

Deniz aygırı fildişi, Ortaçağ'da çok değerliydi. Oyma parçalar, Avrupa ve Ortadoğu genelinde oyun taşları ve kutsal nesneler olarak kullanılırdı.

Aarhus Üniversitesi'nden araştırmada yer almayan arkeolog Søren Sindbæk, söz konusu bulgunun Viking ticaret güzergahları hakkında bilinenlere "çok önemli ve beklenmedik şeyler kattığını" söyledi.

Bunun sebebiyse akademisyenlerin daha önce, Ortaçağ'daki fildişi ticaretinin belirli bölgelerde yapıldığını düşünmesiydi.

Khamaiko'nun ekibine göre burun kemiği parçalarında yer alan ve muhtemelen fildişini kafatasından çıkarmak için açılmış olan keski izleri, İskandinavya'da bulunan diğer benzer kemik parçalarındaki izlerle örtüşüyordu.

Bilim insanları ayrıca, kuzey Avrupa'da bir zamanlar popüler olan satranç benzeri "hnefatafl" (Viking satrancı) setine ait bir dizi deniz aygırı fildişi parçası da buldu. Khamaiko, bu parçaların "İskandinav ülkelerinde bulunan benzer parçalarla tıpatıp örtüştüğünü" söyledi.

"Walruses on the Dnieper: new evidence for the intercontinental trade of Greenlandic ivory in the Middle Ages" (Dinyeper'de deniz aygırları: Ortaçağ'da uluslararası Grönland fildişi ticaretine dair yeni kanıtlar) başlıklı rapor, Royal Society tarafından yayımlandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU