Erdoğan, "maske" ile ilgili yeni kararları açıkladı: Kapalı alanlarda zorunluluk kalktı, toplu taşımada devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapalı alanlarda maske zorunluluğunun kaldırıldığını, toplu taşıma ve sağlık kuruluşlarında ise vaka sayılarının binin altına düşene kadar devam edeceğini bildirdi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kovid-19 Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Dünyanın son 2 yılının salgın gölgesi altına geçtiğini söyleyen Erdoğan, bu sürecin üretimden tüketime, spordan eğitime kadar birçok alanı etkilediğini hatırlattı.

Erdoğan, "Bu süreçte devletlerin yönetim becerileri de sınandı. Türkiye, bu sınavlardan alnının akıyla çıkabilen az sayıdaki ülkelerden biri olmuştur" dedi.

Erdoğan şunları kaydetti:

Salgının başlangıcında bilinmeyen, tanınmayan, sonuçları kestirilemeyen virüsle karşı karşıya gelinmiş olmasının yol açtığı belirsizlikler vardı. Çin'den gelen bilgiler dehşetengiz bir tablo ortaya koymaktaydı. Bilim insanlarının tespitleri de bizi her gün yeni tavsiyelere maruz bıraktı. Vatandaşlarımızı virüse karşı korumak için dünyada geliştirilen her aracı ön plana çıkardık. Kendi verilerimizi analiz ettikçe bilgilerimizi geliştirdik. Mücadele yöntemlerimizi oluşturduk. Yerli solunum cihazından tanı kitine, ilaç ve aşı üretimine kadar pek çok başarıya imza attık. Dünyada kendi aşısını üretebilen 9 ülkeden biri durumundayız. Dünya bu konuda hiç de hayırla yad edilemeyecek bir yaklaşım sergilemiştir.  Bu süreçten çıkardığımız ders; sağlık altyapısı ve hizmetleri konusunda kendi kendimize yeterli hale gelmemizin şart olduğudur. Bu hedefe hızla ulaşacağız. Son 2 yıldır mesaisinin tamamını karşılık beklemeden salgınla mücadeleye ayıran değerli bilim insanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Sağlık ordumuzun verdiği hizmetleri asla unutmayacağız.

Maske zorunluluğu ile ilgili yeni kararlar

Erdoğan, maske zorunluluğu ile ilgili de yeni kararları açıkladı.

Salgının artık kitlesel tehdit olmaktan çıkmasıyla beraber Avrupa ülkelerinin kısıtlamaları kaldırdığını, Türkiye'nin de bu aşamaya geldiğine inandığını belirten Erdoğan şöyle devam etti:

Bilim Kurulumuz bundan sonra olağanüstü bir durum olmadıkça toplanmayacaktır. Yaklaşık 3 yıldır çeşitli kapsamlarda uygulanan kapalı mekanlardaki maske kullanma zorunluluğu tümüyle kaldırılmıştır. Sadece toplu taşıma araçlarında ve sağlık kuruluşlarında maske uygulamasına ülke geneli vaka sayısı 1000'in altına düşene kadar bir müddet daha devam edilecektir. Bilim Kurulunun tavsiyesi 65 yaş üstü ve riskli hastalığı olanların maske kullanamaya devam etmesidir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU