Modern insanın Avrupa’ya bilinenden 150 bin yıl daha önce ayak bastığını kanıtlayan kafatası bulundu

Yunanistan’daki bir mağarada keşfedilen kafatası fosili Homo sapiens’in Avrasya’ya en az 210 bin yıl önce göç ettiğini gösteriyor

Yunanistan’da keşfedilen kısmi Homo sapiens kafatası sağda ve onun yeniden yapılandırması solda (Katerina Harvati/Eberhard Karls University of Tübingen)

Bilim insanları Yunanistan’ın güneyindeki bir mağarada keşfettikleri fosilleşmiş kafatasının ardından modern insanların Avrasya’ya düşünülenden 150 bin yıl daha önce ayak bastığı sonucuna vardı.

Atina Üniversitesi 1970’lerin sonunda Apidima mağaralarında biri Neandertal diğeri modern insana ait iki kafatası keşfetmişti.

Ancak fosiller o kadar parçalılardı ki bilim insanları o zamanlar bunları kesin olarak tanımlayamamışlardı.

Modern tarihleme ve görüntüleme tekniklerini kullanan Almanya’nın Tübingen Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi aynı fosil kalıntıları kullanarak yeni bir çalışma yürüttü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sonuçlar Homo sapiens’in Avrupa’ya 210 bin yıl önce ayak bastığını göstererek insanın evrim tarihini yeniden yazıyor.

Bugün Afrika dışında yaşayan tüm insanların kökleri yaklaşık 50 bin ile 70 bin yıl kadar önce kıtanın dışına dağıldıkları esas göçe kadar takip edilebiliyor. Ancak bundan önce de bugünkü insan nüfusunda takip edilebilecek DNA izi bırakmayan birkaç göç daha yaşandı.

Mağarada keşfedilen daha genç kafatası fosili 210 bin yıl önce Yunanistan’ın güneyinde yaşayan modern insan popülasyonunun yerini muhtemelen Neandertallerin aldığını ortaya koyuyor.

Bilim insanları ilk başta kafatasları bir arada bulunduğu için aynı zaman dilimine tarihlendiklerini varsaydı.

Doğa Tarihi Müzesi’nden Profesör Chris Stringer bu fikrin nasıl değiştiğini şu sözcüklerle anlatıyor:

Ancak Apidima 1 [modern insan kalıntısı] üzerine daha fazla çalışma yaptığımızda, Apidima 2’ye ve [diğer] Neandertal fosillerine daha az benzediği görüldü. Her ne kadar sadece üst kafatasının arka kısmı korunmuş olsa da son 100 bin yıldaki Homo sapiens fosillerine benziyordu. Daha detaylı tarihleme sonucu biliyoruz ki bu modern insan fosili aynı sahadaki Neandertal olandan aslında daha eski.

Tübingen Üniversitesi’nden baş araştırmacı Profesör Katerina Harvati şu açıklamaları yaptı:

Sonuçlarımız bugün Yunanistan’ın güneyinde kalan yerde Orta Pleistosen Çağ’da en az iki farklı insan grubunun yaşadığını gösteriyor: Erken bir Homo sapiens popülasyonu ve daha sonra bir grup Neandertal. Bu çetrefilli bir senaryo… Yunanistan’daki erken modern insanların yerini Neandertaller almış. Bu Afrika dışına tek bir büyük göç değil ama küçüklerden bir sürü.

Erken modern insanların da Afrika dışına yayıldıkları ve birçok kez evrimleştikleri hipotezini destekleyen araştırma akademik bilim dergisi Nature’da yayımlandı.

Bu grup muhtemelen çevresel etmenler nedeniyle yok oldu. Bu etmenler arasında iklimsel olaylar ve Neandertallerin baskısı yer alıyor olabilir.

 

kafatası2.jpg
Neandertal kafatası sağda ve onun yeniden yapılandırması solda. Bulgular insanın evrim tarihini yeniden yazıyor (Katerina Harvati, Eberhard Karls University of Tübingen)

 

Apidima 1 kafatasının yeniden yapılandırılması kafatasının arkasının yüksek ve yuvarlak şekilli olduğunu ortaya çıkardı, bu modern insanın Neandertal’den keskin biçimde ayrılan kendine özgü bir özelliği.

Araştırmacılar yaşlarını belirlemek üzere yüksek hassasiyetli bir radyoaktif tarihleme yöntemi kullanarak çok sayıda farklı insan fosilinin karşılaştırmasını gerçekleştirdi.

Bu keşif insanın evrimi yapbozunun en son bulunan parçası oldu. İnsanın evrim tarihi yeni araştırmalar ışığında sürekli olarak güncelleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU