Kardeşimi IŞİD öldürmüştü: Şimdi nihayet adalet yerini buldu

Ailesi olarak bizim için en zoru, dopdolu hayatına rağmen David'in isminin ve gururlu mirasının cellatları tarafından ondan çalınmış olması

ABD'de hakim karşısına çıkan en kıdemli IŞİD ismi El Şafi El Şeyh oldu (AFP)

"Suçlu". Bu iki hece, 14 Nisan'da ABD'nin Virginia eyaletindeki Alexandria kentinin 900 no'lu mahkeme salonunu çınlattığında ve Britanyalı IŞİD savaşçısı El Şafi El Şeyh rehinelerin kaçırılması ve öldürülmesinde oynadığı rolden dolayı suçlu bulunduğunda ailemin 8 yıl süren acılı dönemi nihayet sona ermiş oldu.

Eylül 2014'te insani yardım görevlisi kardeşim David'i IŞİD'in rehin alıp başını kesmesinden bu yana uzun süredir soğuk bir keder ailemin peşini bırakmıyordu. Suriye'de 19 ay boyunca esir tutuldu, ölümü filme alınarak tüm dünyanın görmesi için yayımlandı. O, artık kötülükleriyle tanınan Britanyalı terörist çetesinin 27 kurbanından biriydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu sürecin son birkaç ayı tüm ailem için özellikle zorlu geçti, olayların medyada yer almasıyla hayatımızın en kötü günlerini tekrar tekrar yaşamak zorunda kaldık. Mahkeme David'in tutulduğu koşulların ayrıntılarını dinledi, o ana kadar bizi bunlardan korumuşlardı.

Hiçbir şey sizi kederin ağır yükünün peşi sıra gelen acizlik ve belirsizlik (hatta suçluluk) duygularına hazırlayamaz. Bir psikiyatri hemşiresi olarak bunu 15 yıl boyunca gözlemledim ama ne kadar yıkıcı olabileceğini ancak kendi başınıza geldiğinde anlayabiliyorsunuz.

Suçlu bulunan El Şeyh, çetenin hayatta kalan üç üyesinden suçları için başarılıyla yargılanan son isim oldu.

Aine Davis, 2017'de Türkiye'deki mahkemede hüküm giyerken, suçunu halihazırda kabullenmiş olan Alexanda Kotey de yakın gelecekte cezaya çarptırılacak ve bu süreçte ben de mahkemede ifade vereceğim. Muhammed Emwazi, çetenin 4. üyesi, 2015'te bir hava saldırısında öldürülmüştü.

David'in 44 yıllık yaşamının büyük kısmı mutluluk, hizmet ve nezaket eylemleriyle doluydu. Onu motive eden şey diğer insanlara yardımcı olmaktı ve o zaman çok az kişinin tatil listesine koyduğu yerlere gitmesine neden olan da bu arzuydu: Aralarında Güney Sudan, eski Yugoslavya ve Libya vardı.

Ailesi olarak bizim için en zoru, dopdolu hayatına rağmen David'in isminin ve gururlu mirasının cellatları tarafından ondan çalınmış olması. Artık maruz kaldığı korkunç eylemlerle hatırlanacak. Benim sevdiğim David'i çok az kişi tanıyacak: Hayatıma neşe getiren ve beni bir o kadar da çileden çıkaran küçük kardeşim.

Bu iki adam ABD'de yargılanmış olsa da Britanyalılar ve inançlarının yoz, kötücül etkilerle şekillendirilmesi bizim yanı başımızda oldu. Başkalarını suçlamak ya da "ya şöyle olsaydılar" arasında kaybolmak kolay olurdu. Uzun bir süre ben de öyle yaptım.
 


Bununla birlikte, ayağa kalkıp doğru olan için savaşmak ve ne kadar büyük olursa olsun aksiliklere yenik düşmemek Haines ailesinin genlerinde her zaman vardı. Dolayısıyla bunun yerine daha tatmin edici bir yol izledim, bu en başta kendi yararım içindi: İçimde yaşayıp derinlere kök salan acıyla yüzleşmemin bir yoluydu.

Daha sonra bu karanlıktan (diyalog, hoşgörü ve başkalarını anlama isteğiyle) çıkış yolumun, toplumumuzun diğer kısımlarındaki bölünme ve nefret için güçlü bir uyarıcı olduğunu fark ettim.

2015'te Global Acts of Unity'yi (Küresel Birlik Eylemleri) kurdum. Bu girişim Birleşik Krallık'ın dört bir yanındaki okullara gitmeme, 400'den fazla okul ve kurumda konuşma yapmama, birlikteliği ve menfur unsurların yaygınlaştırdığı bölünmüşlükler arasında köprü kurmayı teşvik etmek için 100 binden fazla kişiye ulaşmama ön ayak oldu.

Konuştuğum kişilerin şahane tepkilerine tanık oldum, bu da bu savaşı verme ve David'i esir alanların gittiği yoldan başka kimsenin gitmemesini sağlama isteğimi sadece güçlendirdi.

Alexanda Kotey'nin hükmü yaklaşırken, kardeşimin katillerinden birine bizzat hitap edeceğim bu tatsız fırsat için hazırlanıyorum.

Doğrusunu söylemek gerekirse, hiçbir hapis cezası David'e karşı işlenen suçların tam karşılığı olamaz ya da bunların sebep olduğu kalp kırıklığının hesabını veremez. Çocuğuna olanları hazmedemeyen annem yaşama istencini yitirdi ve yavaşça ölüme sürüklendi.

David'in öldürülmesinin ardından babamın demansı giderek kötüleşti ve o da nihayetinde 2017'de hayatını kaybetti. Sadece David'i kaybetmekle kalmadık, bence ailem de onların vahşetinin kurbanı oldu. Ölümlerinde bütün suçun onlarda olduğuna her zaman inandım.

Bununla birlikte, adalet sürecinin gereğince işlemesi bir nebze de olsa içimin rahatlamasını sağlıyor. Faillere ve yapılan kötülüğün kanıtlarına odaklanan mahkeme süreciyle yüzleşmek ne kadar zor olsa da bu, kapanış için hukuk sisteminin şiddet veya nefretle yanıt vermekten daha derin ve daha kalıcı bir etkiye sahip olabileceğini kanıtlıyor.

Bunun bizi kürsüdekilerden nasıl ayırdığını anlamak da önemli: Katillerine tanınan hakkaniyetli adalet kardeşime asla sunulmadı.

David'in kemikleri çölde gömülü kalsa da o her gün benimle birlikte yürüyor. Onu kaçıranların temsil ettiği her şeyin karşısında duran cesur ve nazik ruhunun, ona yüklenen mirastan daha uzun süre yaşamasını sağlamak için savaşmaya devam edeceğim.

Britanya İmparatorluk Nişanı sahibi Mike Haines, Eylül 2014'te Suriye'de IŞİD tarafından vahşice katledilen insani yardım çalışanı David Haines'in erkek kardeşidir. Bu trajik olayın ardından Mike, Global Acts of Unity kampanyası aracılığıyla hayatını bu birliktelik mesajını her kökenden, inançtan ve dinden kişiye yaymaya adadı. Şu ana kadar Birleşik Krallık genelinde 400 okulda 100 binden fazla öğrenciyle konuştu

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU