Twitter'ı satın alan Elon Musk'ın platformda gerçekleştirebileceği 5 değişiklik

Donald Trump'ın hesabını yeniden getirmekten yönetim kurulunda değişikliklere… Tesla CEO'sunun adımları merakla bekleniyor

Musk'ın Twitter'ın sahibi olarak atacağı adımlar, sadece platformun değil sosyal medyanın da genel yapısını değiştirebilir (Reuters)

Elon Musk'ın dün Twitter'ı 44 milyar dolara satın almasıyla platformda bir takım değişikliklere gidilmesi bekleniyor.

Elektrikli otomobil devi Tesla'nın CEO'su Musk'ın gündemden düşmeyen Twitter macerasının nihayete ermesiyle, sosyal medya platformunda ne tür yenilikler yaşanacağı merak ediliyor.

Bugünkü paylaşımında "Prensip olarak herhangi birinin Twitter'ı yönetmesini ya da platforma sahip olmasını doğru bulmuyorum" diyen Twitter'ın eski CEO'su Jack Dorsey, yine de Musk'a destek verdiğini belirterek "Onun bilincin aydınlığını yayma görevine güveniyorum" ifadelerini kullandı.  

Peki SpaceX CEO'su Twitter'da ne tür değişikliklere gidebilir?

1 - Donald Trump'ın yasaklı hesabı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 4 Nisan'da Musk'ın 3 milyar dolarla Twitter'ın yüzde 9,2'lik hissesini satın aldığını duyurmuştu.

Bu gelişmenin ardından Twitter hisseleri yüzde 26 yükseliş kaydederken, Musk da platformun en büyük hissedarı haline gelmişti.

Bunun üzerine ABD'de sağcı kesimler, Musk'tan eski ABD Başkanı Donald Trump'ı tekrar platforma getirmesini talep etmişti. Eski ABD Başkanı'nın hesabı, geçen sene 6 Ocak'ta yaşanan ABD Kongre baskını sırasında yaptığı paylaşımlar nedeniyle askıya alınmıştı.
 


Cumhuriyetçi Parti üyeleri, pazartesi bu taleplerini yeniden gündeme getirerek "Hey, Elon Musk, Donald Trump'ı serbest bırakmak için güzel bir hafta" ifadelerinin yer aldığı bir paylaşım yaptı.

Kendisini" ifade özgürlüğünün sıkı bir savunucusu" olarak tanıtan Musk, dün Twitter'ı satın aldıktan sonra paylaştığı bir gönderide, "Umarım bana en sert eleştirileri yönetenler bile Twitter'dan ayrılmaz çünkü ifade özgürlüğü tam da bu demek" ifadelerini kullanmıştı.

Musk, şimdiye dek Trump'ın platformda tekrar aktif olmasını sağlayıp sağlayamayacağına dair bir açıklama yapmadı.

2 - Yasal düzenlemeler artabilir

Avrupa Birliği (AB) dün Facebook, Google ve Twitter gibi dev sosyal medya platformlarına ilişkin "Dijital Hizmet Yasası" müzakerelerinde anlaşma sağlandığını bildirmişti.

Bu yasa kapsamında temel olarak sosyal medya şirketlerinden zararlı ve yasadışı içeriklerin daha sıkı şekilde denetlenmesi beklenirken, buna uymayan firmalara yüklü para cezaları verilmesi öngörülüyor.

ABD'de de benzer düzenlemeler için çalışmalar sürüyor. Cumhuriyetçilerin aksine Demokratlar, Twitter'ın Musk'a satılmasına sıcak bakmıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Demokrat Senatör Elzabeth Warren, Musk'ın Twitter'ı satın alma anlaşmasını "tehlikeli" diye nitelerken, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise dünkü açıklamasında ABD Başkanı Joe Biden hükümetinin "uzun süredir büyük sosyal medya platformlarının gücünden endişe duyduğunu" belirtmişti.

Temsilciler Meclisi Üyesi Demokrat Lori Trahan, şubatta Federal Ticaret Komisyonu bünyesinde sosyal medya ve internet takibinden sorumlu olacak Dijital Hizmetler Denetimi adlı bir birim kurulmasını teklif etmişti.

Yine Demokrat Parti'den Richard Blumenthal ise çocukların zararlı içeriklerden korunmasını mümkün kılacak yasal değişiklikler yapılmasını önermişti.

"İfade özgürlüğü" hedefiyle yola çıktığını söyleyen Musk'ın bu tür tekliflerin yasalaşmasıyla Twitter'da içerikleri kısıtlamaya ya da denetlemeye yönelik bir takım değişikliklere gitmek zorunda kalabileceği düşünülüyor.

3 - Reklamları kaldırma teklifi 

Musk bu ay attığı ve daha sonra sildiği bir tweetinde Twitter Blue hizmetinde reklamları kaldırmayı planladığını yazmıştı.

Platformun paralı üyelik karşılığında ek hizmetler sunduğu Blue özelliği şimdilik yalnızca ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'da kullanılabiliyor.
 


Guardian'ın paylaştığı verilere göre Twitter yıllık 5 milyar dolarlık gelirinin yüzde 90'ını reklamlardan kazanıyor.

Musk'ın bu değişiklikle ilgili nasıl bir adım atacağıysa henüz belli değil.

4 - Yönetimde değişiklikler

Musk, SEC'ye verdiği 46,5 milyar dolarlık satın alma teklifinde "Twitter'ın yönetim kuruluna güvenmediğini" belirterek, şirketin sahibi olması durumunda bazı değişiklikler yapılabileceği sinyalini vermişti.

Milyarder iş insanı, sosyal medya platformunun yönetiminde ne tür değişikliklere gideceğine dair henüz net bir açıklama yapmadı.

Öte yandan Twitter CEO'su Parag Agrawal, dünkü açıklamasında şirketin içinde bulunduğu belirsizliğe değinerek "Anlaşma tamamlandığında platformun hangi yöne doğru evrileceğini bilmiyoruz" demişti.

5 - "Edit" özelliği 

Musk, 5 Nisan'da paylaştığı bir tweette kullanıcılara paylaşımlarını düzenleyebilmek için "edit" özelliğinin getirilmesini isteyip istemediklerini sormuştu.

Yaklaşık 4,4 milyon kişinin yanıtladığı ankette Twitter kullanıcılarının yüzde 73,6 özeliğin getirilmesini isterken, yüzde 26,4'üyse buna karşı çıkmıştı.

Twitter ise 6 Nisan'da yaptığı açıklamada, fikri Musk'tan almadıklarını belirterek, gönderilerin düzenlenmesi için bir sistem üzerinde çalışıldığını duyurmuştu.

Twitter Blue kullanıcıları için bu özellik halihazırda mevcut. Blue hesabından paylaşım yapanlar, gönderilerini 60 saniye içinde silebiliyor.



Independent Türkçe, Guardian, BBC

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU